Nieuwe bloedtest spoort kanker op nog voor er symptomen zijn

Een veelbelovende nieuwe bloedtest moet zeker tien soorten kanker opsporen nog voor patiënten symptomen vertonen. De ‘liquid biopsy’, zoals de test heet, is ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University.

De test kan kleine deeltjes DNA detecteren die door de kankercellen worden afgegeven in het bloed. Het lijkt een grote doorbraak. Onderzoekers hopen dat de test onderdeel wordt van een universele screening-methode die artsen kunnen gebruiken om kanker vast te stellen.

“Dit is mogelijk de heilige graal van kankeronderzoek: om moeilijk te genezen kankersoorten in een eerder stadium op te sporen, zodat ze beter te genezen zijn,” zegt dr. Eric Klein, hoofdonderzoeker van de studie. “We hopen dat deze test vele levens kan redden.”

Het bloedonderzoek was het meest accuraat voor eierstok-, alvleesklier-, lever-, en galblaaskanker. In minstens vier van de vijf gevallen wist de test de ziekte op te sporen. Ook kanker in het beenmerg en lymfoom werden in ongeveer driekwart van de gevallen correct vastgesteld. Bij darm- en longkanker detecteerde de bloedtest bij respectievelijk twee derde en zestig procent van de patiënten de ziekte.

De onderzoekers noemen de test veelbelovend, maar meer onderzoek is nodig om de resultaten te verbeteren.

Bron(nen):   The Guardian