Geheelonthouders melden zich vaker ziek dan gematigde drinkers

Mensen die helemaal niet drinken melden zich vaker ziek op hun werk dan gematigde drinkers, blijkt uit een nieuwe studie.

Onderzoekers van het Finnish Institute of Occupational Health, die de U-vormige relatie bestudeerden tussen alcohol en geheelonthouding in Groot-Brittannië, Frankrijk en Finland, ontdekten dat mensen die zwaar drinken of helemaal niet zich vaker ziek melden. De geheelonthouders bleken vooral meer last te hebben van psychische problemen. Ze waren 50 procent vaker ziek vanwege geestelijke klachten. Degenen die geen alcohol dronken hadden ook vaker spijsverteringsziektes, longproblemen en spieraandoeningen.

Tot zo’n 15 grote glazen wijn voor mannen en 8 voor vrouwen liepen mensen minder risico op deze klachten dan geheelonthouders. Het zegt natuurlijk niet dat matig drinken gezonder is. Zo is niet in ogenschouw genomen dat drinkers vaker kanker krijgen en een grotere kans hebben om voortijdig te overlijden.

En hoewel de onderzoekers daarvoor hebben geprobeerd te corrigeren, valt niet uit te sluiten dat mensen met bepaalde ziektes niet kunnen drinken vanwege medicijnen. Het wel of niet drinken van alcohol staat dan los van het ziek melden. Bovendien ontdekten de wetenschappers dat geheelonthouders vaker een arme achtergrond hadden, ook een kenmerk van hogere verlofcijfers.

Bron(nen):   The Independent