Waarom hardlopen zo goed is voor je hersenen

Dat hardlopen gezond is voor je lichaam is al langer bekend, maar er zijn nu ook steeds meer studies die aantonen dat een rondje rennen goed is voor je brein. De effecten worden zelfs vergeleken met meditatie en mindfulness.

Zo toont een recent experiment van West Michigan University aan dat een half uur hardlopen ervoor zorgt dat de hersenen informatie beter kunnen verwerken. Twee andere onderzoeken van de Lithuanian Sports University en Nottingham Trent University laten zien dat rennen met intervallen het hersengebied verbetert dat concentratie regelt, het switchen tussen taken en het oplossen van problemen. Na tien minuten van interval-sprintjes waren er al verbeteringen meetbaar. De voordelen werden na zeven weken training alleen maar groter.

Voor een studie, geleid door David Raichlen van de University of Arizona, kregen serieuze hardlopers een hersenscan. De neurowetenschappers zagen toegenomen activiteit met name aan de voorkant van het brein, waar onder meer het werkgeheugen zit. Verder zagen ze verminderde activiteit in het ‘defaultnetwerk’, een aantal gelinkte hersengebiedjes die actief wordt als we in rust zijn. Het is waar je innerlijke monoloog plaatsvindt en je gedachten afdwalen. Het wordt in verband gebracht met depressies.

Mediteren
Hersenscans laten zien dat mediteren en hardlopen gelijkaardige effecten hebben op het brein: de hogere controlefuncties worden aangesproken terwijl het defaultnetwerk het zwijgen op wordt gelegd. Bovendien lijkt het erop dat er tijdens het hardlopen een enzym wordt aangemaakt dat knyurenine afbreekt. Dit molecuul wordt in verband gebracht met door stress veroorzaakte depressies en angststoornissen. Maar dit effect van hardlopen is alleen bij dieren aangetoond.

En hoe zit het dan met die runner’s high? Die is er wel, maar dan moet je lang lopen. In 2008 toonden Duitse neurowetenschappers aan dat het bèta-endorfine-niveau omhoog schiet na twee uur rennen. Deze toegenomen endorfine-activiteit correleerde met de door hardlopers zelf ervaren euforische gevoelens.

Het begint er kortom steeds meer op te lijken dat hardlopen allerlei gunstige effecten heeft op de hersenen. Het zou stress verlagend werken, hersenfuncties verbeteren en mogelijk depressies voorkomen.

Bron(nen):   The Guardian