Kun je op latere leeftijd nog lactose-intolerant worden?

De soja- en amandelmelk zijn niet aan te slepen. Steeds meer mensen denken namelijk dat ze niet tegen lactose kunnen. Dat, terwijl ze als kind gewoon iedere dag een glas melk dronken.

Zuivel zou zorgen voor darmklachten, winderigheid of diarree. Vandaar dat veel mensen de gewone melk inruilen voor iets veel exotischers als amandelmelk. Ze beweren zich daarna veel energieker en fitter te voelen. Waarschijnlijk gaat het deels om een placebo-effect: je verwacht dat je je beter voelt en dat is dan ook zo.

Toch is het niet onmogelijk om op latere leeftijd allergisch te worden voor koemelk. Juist omdat je steeds minder melk drinkt, maakt je lichaam minder lactase aan om de lactose af te breken. Het kan zijn dat je dan wanneer je in een keer heel veel zuivel binnenkrijgt last krijgt van je darmen.

Dat betekent niet direct dat je allergisch bent voor melk, maar meer dat je er even veel te veel van hebt genomen. Alleen als je een infectie of ontsteking hebt aan je darmen kun je (meestal tijdelijk) echt beter geen melk drinken. Bij mensen die de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa hebben herstelt de darmwand onvoldoende en ontstaat chronische lactose-intolerantie.

Het kan dus zijn dat je tijdelijk last krijgt als je veel meer melk hebt gedronken dan normaal, maar echte lactose-intolerantie is vrij zeldzaam.

Bron(nen):   HLN