Nieuwe studie toont aan: overwerken slechter dan gedacht

Lange werkweken maken, heel erg druk zijn en hard werken, het klinkt misschien stoer, maar gezond is het niet. Zeker vrouwen lopen risico.

Onderzoekers van het Institute for Work and Health in Toronto volgden twaalf jaar lang 7.000 werknemers. Ze wilden er achter komen of overwerken de kans op obesitas verhoogt. En dat blijkt het geval te zijn.

Vrouwen die meer dan 45 uur per week werken lopen 51 procent meer kans op diabetes type 2 dan vrouwen die 35 tot 40 uur werken, klinkt het in het vakblad BMJ Diabetes Research & Care. Gecorrigeerd voor roken, BMI en beweging bleef dit verschil overeind. Bij mannen werd er geen verband gevonden.

Hoofdonderzoeker Mahee Gilbert-Ouimet heeft daar wel een verklaring voor: “Vrouwen nemen nog steeds veel huishoudelijke en gezinstaken op zich. Misschien dat vooral de combinatie met overuren een slechte invloed heeft op je gezondheid.” Dat lijken ook de cijfers aan te tonen: het verband was het sterkst bij vrouwen die én altijd overwerkten én kinderen hadden onder de twaalf.

Een tweede verklaring is dat mannen die overwerken lang niet altijd zittend werk uitvoeren. Bij de hard werkende mannen doet een op drie werk waarvoor hij beweegt, bij vrouwen is dat maar 8 procent. Mannen compenseren dus het ongezonde effect deels met heel veel lichaamsbeweging.

De ongezonde gevolgen van heel hard werken worden steeds duidelijker. Lange werkweken worden al in verband gebracht met depressies, angstaanvallen, obesitas, alcoholisme en hart- en vaatziekten.

Op tijd naar huis dus vanavond!

Bron(nen):   HLN