Grootste studie ooit: Koolhydraten beschermen tegen hartziekten en kanker

In dieetland is het al enige tijd in zwang om te beknibbelen op de koolhydraten. Toch is dat geen goed idee blijkt uit de grootste studie tot nu toe. Je krijgt dan te weinig vezels binnen en die kun je niet missen. Tijd voor een bruine boterham dus.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet een grote overzichtsstudie uitvoeren en concludeert dat de vezels die je vindt in volkoren brood en pasta de kans op onder meer hartziekten en kanker aanzienlijk verkleinen. De onderzoekers, die de aankomende WHO-richtlijnen helpen bepalen, vinden het goed nieuws, maar benadrukken dat de bevindingen niet in lijn zijn met de modieuze koolhydraatarme diëten. Daarbij krijg je simpelweg veel te weinig vezels binnen.

Hoofdonderzoeker professor Jim Mann van de Nieuw-Zeelandse University of Otago legt uit in The Guardian: “We hebben hier het overduidelijke bewijs dat een vezelrijk dieet met veel gezonde koolhydraten een enorm beschermend effect heeft op een heel scala aan ziekten, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.”

Volgens de overzichtsstudie, die bijna 250 onderzoeken omvatte, zouden we minstens 25 tot 29 gram vezels per dag moeten eten en meer is beter. De meeste mensen halen de 20 gram niet eens. Degenen die de meeste vezels aten hadden 15 tot 30 procent minder kans om voortijdig te sterven vergeleken met de mensen die de minste vezels aten.

Vezelrijk voedsel kan mensen ook helpen om af te vallen. “De studies waarbij een groep meer volkoren granen moest eten toonden aan dat die mensen afvielen en een gezonder cholesterol kregen,” klinkt het in de studie die is gepubliceerd in The Lancet.

Mede-onderzoeker John Cummings noemt het onderzoek van heel groot belang. “Dit is het einde van 50 jaar onderzoek naar vezels. We weten nu dat vezels belangrijke dingen doen in het lichaam en we weten ongeveer hoe het werkt.”

Meer koolhydraten eten is dus belangrijk, maar het maakt veel uit welke. Suiker is slecht, volkoren granen zijn onmisbaar.

Bron(nen):   The Guardian