Kun je moe worden van je dromen?

We dromen de hele nacht door, ook zonder dat we ons daar iets van herinneren. Soms kun je na een lange slechte droom echter het gevoel hebben dat je uitgeput bent. Maar word je ook echt moe van dromen?

Het antwoord is simpel: in principe niet. De arts Raj Dasgupta van de American Academy of Sleep Medicine legt uit dat de meest intense dromen vooral tijdens je REM-slaap voorkomen. “En die slaap maakt je eigenlijk niet moe, maar juist meer uitgerust. Als je niet in je REM-slaap raakt daarentegen, kun je je overdag moe en uitgeput voelen.”

Dasgupta legt uit hoe ons slaappatroon werkt. “In de eerste twee fases ben je in een lichte slaap, waarin je makkelijk wakker kunt worden. Dan, tijdens de derde en vierde fase, raak je in een veel diepere slaap waaruit je moeilijker wakker wordt en je lichaam minder gevoelig wordt voor prikkels van buitenaf. Daarna beland je uiteindelijk in je ‘rapid eye movement’ of REM-slaap, meestal anderhalf uur nadat in je slaap viel. Die cyclus herhaalt zich enkele keren waardoor je meerdere REM-slapen per nacht ervaart. En het is tijdens die fase dat de meeste dromen plaatsvinden.”

Het is mogelijk dat je droomt in andere fasen van je slaap, maar dan is dat meestal een signaal dat je onvoldoende nachtrust krijgt. “Als je dromen niet in je REM-slaap voorkomen, kun je je de dag erna slaperig en uitgeput voelen.” Heb je dus het gevoel dat je moe wordt van je dromen probeer dan eens een uurtje langer te slapen.