Wie in Parijs woont, is veel vaker ziek

Hoe mooi Parijs ook is, de stad is niet goed voor je gezondheid, blijkt uit onderzoek. Parijzenaars zijn vaker ziek dan Fransen die buiten de hoofdstad wonen.

De reden? Het verkeerslawaai. Vliegtuigen, auto’s, treinen, bijna 90 procent van de inwoners van Parijs heeft last van geluidsoverlast die de internationale normen overschrijdt. Wie in Groot-Parijs woont, is in zijn leven 10,7 maanden langer ziek dan andere Fransen. Sommigen, die bijvoorbeeld én vlakbij een vliegveld én in de buurt van snelwegen wonen, zijn zelfs drie jaar langer ziek.

Dat blijkt uit een grote studie van het officiële onderzoeksbureau Bruitparif. Groot-Parijs heeft drie vliegvelden, 1700 kilometer asfalt, 7 treinstations en 16 metrolijnen. De 1,2 miljoen auto’s die dagelijks over de Parijse ring rijden veroorzaken de meeste overlast. De kosten voor de extra gezondheidszorg lopen op tot 5,4 miljard euro per jaar.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft al eerder geconcludeerd dat geluidsoverlast leidt tot hart- en vaatziekten, stress, slapeloosheid en concentratieproblemen. Jaarlijks zouden er in de EU meer dan 16.000 mensen overlijden aan de gevolgen van geluidsoverlast.

Bron(nen):   AD