Wetenswaardigheden voor slechte slapers: het is normaal dat je ‘s nachts wakker wordt

Op deze Internationale Dag van de Slaap steken we de slechte slapers onder ons een hart onder de riem met een aantal wetenswaardigheden waardoor ze misschien beter gaan slapen.

1. Het is normaal dat je af en toe wakker wordt
Je denkt al snel dat je slecht slaapt als je ‘s nachts wakker wordt, maar niets is minder waar. Iedereen wordt wel eens wakker, alleen sommigen herinneren zich dat niet. Dus maak je geen zorgen als je niet de hele nacht doorslaapt, het zegt weinig over de kwaliteit van je slaap.

2. Hoe ouder je bent, hoe vaker je wakker wordt
Werd je vroeger nooit wakker ‘s nachts en nu heel vaak dan is dat niet iets om je zorgen over te maken. Zeker als je boven de vijftig bent is het normaal dat je ‘s nachts vaker en langer wakker bent.

3. Kwaliteit gaat boven kwantiteit
Je diepe slaap en je remslaap zijn het belangrijkst. In die periode herstellen je cellen zich, wordt je immuunsysteem versterkt en vinden emotionele verwerkingsprocessen plaats. Je kunt wel heel lang in bed liggen, maar als je dan niet verder komt dan je lichte slaap dan zul je minder fit wakker worden.

4. Je ligt niet de hele nacht wakker
Soms heb je het gevoel dat je geen oog hebt dicht gedaan, maar meestal is dat niet zo. Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen die denken dat ze de hele nacht hebben wakker gelegen toch veel geslapen hebben. Ze zijn weliswaar vaak wakker geweest, maar hebben tussendoor wel geslapen.

5. Melatonine is geen slaaphormoon
De pijnappelklier in de hersenen geeft melatonine af als het donker wordt. Veel blauw licht remt juist de aanmaak ervan. Melatonine is geen slaaphormoon zoals vaak wordt gezegd. Dieren die ‘s nachts wakker zijn maken namelijk ook veel melatonine aan. Het is dus een hormoon dat reageert op licht en donker.

6. Rituelen verbeteren je nachtrust
Veel goede slapers hebben een aantal rituelen voor het slapengaan. Ze nemen bijvoorbeeld altijd een douche, lezen een boek of ruimen nog even wat op. Slaap je slecht dan kan het helpen om zulke rituelen in te voeren.