De gruwelen van Lyme: drie op de tien patiënten overweegt zelfmoord

Lyme, de ziekte die je kunt oplopen door een tekenbeet, is voor veel patiënten dusdanig ernstig dat ze overwegen een eind aan hun leven te maken. Volgens de Nederlandse Lyme Monitor dacht drie op de tien in de afgelopen maand aan zelfdoding.

Ter vergelijking: 8,3 procent van de Nederlandse bevolking dacht ooit in zijn leven aan zelfmoord. Jaarlijks lopen 25.000 mensen de ziekte van Lyme op na een tekenbeet. Tien procent houdt klachten, zoals ernstige vermoeidheid en gewrichtspijn. Van alle mensen die de vragenlijst van de Lymevereniging invulden vindt 90 procent het leven zwaar. Meer dan de helft komt het huis niet uit en een op de zes brengt het grootste gedeelte van de dag door in een donkere kamer.

Joppe Hovius, hoogleraar inwendige geneeskunde van Amsterdam UMC en oprichter van het het Amsterdamse Multidisciplinair Lymeziektecentrum ziet ook dat sommigen een heel lage kwaliteit van leven hebben en wil daar zeker meer aandacht voor. Toch plaatst hij enkele kanttekeningen bij het onderzoek. “Sommige patiënten lijden aan een late vorm van de ziekte van Lyme of kampen met een aanhoudende infectie, anderen hebben langdurige restklachten. Maar er is ook een groep bij wie we de ziekte van Lyme ondanks grondig onderzoek niet kunnen vaststellen.”

In Nederland worden tests die bijvoorbeeld in Duitsland en de VS wél geaccepteerd zijn als onbetrouwbaar beschouwd en daarom niet uitgevoerd. Het is reden voor sommige patiënten om uit te wijken naar Duitsland om daar de diagnose te laten stellen.