Hoeveel koffie is te veel?

De tijd waarin we dachten dat koffie ongezond was, ligt reeds ver achter ons. Veel wetenschappers zijn het er over eens dat koffie allerlei positieve effecten heeft op de gezondheid. Mits met mate geconsumeerd. Wanneer is het dan te veel?

Daar hebben onderzoekers van de University of South Australia een antwoord op gevonden: meer dan zes koppen per dag is slecht voor je. Sterker nog, het verhoogt de kans op hartziekten met 22 procent. Onderzoekers dr. Ang Zhou en professor Elina Hyppönen hebben het niveau gevonden waarop cafeïne een hoge bloeddruk veroorzaakt, een voorspeller van hart- en vaatziekten.

Het is voor het eerst dat er een limiet is gesteld aan veilige koffieconsumptie in relatie tot hart- en vaatziekten. “De meeste mensen weten wel dat als ze veel koffie drinken ze soms een beetje rillerig, snel geïrriteerd of zelfs misselijk worden,” zegt Hyppönen. “Dat komt omdat cafeïne je lichaam helpt om sneller en harder te werken, maar het ligt ook voor de hand om te denken dat je je limiet voor dat moment hebt bereikt.”

“We weten dat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt met hoge bloeddruk en dat laatste kan een gevolg zijn van excessieve cafeïneconsumptie,” aldus de professor. “Om hart en bloeddruk gezond te houden is het belangrijk dat mensen hun koffiegebruik beperken tot maximaal zes koppen per dag. Uit onze data blijkt dat zes koppen een omslagpunt is waarop de cafeïne een negatief effect begint te krijgen op het risico op hart- en vaatziekten.”

Voor het onderzoek zijn data gebruikt van bijna 350.000 Britten tussen de 37 en 73 jaar. “Zoals met veel dingen gaat het allemaal om matiging. Neem je te veel dan betaal je daarvoor met je gezondheid,” besluit de onderzoekster.

 

Bron(nen):   Science Daily