In dit land worden mensen het vaakst dronken

Een feestje, een avondje uit, een etentje dat later wordt dan gepland, gemiddeld genomen drinken mensen nogal eens een glaasje te veel. Weinig verrassend bevinden de grootste innemers zich aan de andere kant van Het Kanaal. De Britten worden vaker dronken dan welk ander volk ook.

Maat houden
Dat blijkt uit de resultaten van een wereldwijd drugsonderzoek dat donderdag verscheen. Verslavingspsycholoog en onderzoeker Adam Winstock zegt over het drinkgedrag van zijn landgenoten: “We hebben maat houden nooit goed begrepen. Het is geen onderdeel van onze cultuur of conversatie. We moeten leren dat we meer plezier hebben met een betere gezondheid en een dikkere portemonnee. Dat komt voort uit een beetje minder en een beetje minder vaak drinken.”

Gezondheid
Drinkers over de hele wereld zouden minder alcohol moeten consumeren voor hun gezondheid, aldus Winstock. “Het aantal mensen dat doodgaat aan leverziekten en kanker als gevolg van excessief alcoholgebruik neemt toe, samen met obesitas en een slechtere geestelijke gezondheid. Veel drinken maakt dit allemaal erger. Minder drinken maakt het beter.”

De onderzoekers spraken met bijna 124.000 mensen uit meer dan 30 landen. Ze ontdekten dat mensen gemiddeld 33 keer dronken waren geworden in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek. Het gaat hierbij om het aantal keer dat respondenten zelf zeiden dat ze te diep in het glaasje hadden gekeken en dus niet om de hoeveelheid alcohol die daadwerkelijk is geconsumeerd.

Nederland
Deelnemers uit Engels sprekende landen waren het vaakst in de olie. In de Zuid-Amerikaanse landen dronken mensen het minst. De Britse respondenten zeiden in het afgelopen jaar 51 keer dronken te zijn geweest, Amerikanen 50 keer, Canadezen en Australiërs 48 en 47 keer. Andere landen die hoog in de top 10 staan zijn Denemarken, Ierland, Finland en België. Nederland scoort bescheiden. De respondenten gaven aan 29 keer beschonken te zijn geweest in het afgelopen jaar. Opmerkelijk genoeg staat Duitsland bijna onderaan, net achter Portugal en Chili. In dat laatste land zouden mensen maar 16 keer te veel hebben gedronken in de laatste 12 maanden.

Kanttekeningen
De resultaten zijn opmerkelijk, omdat een gemiddelde van 51 keer dronken worden per jaar wel erg veel is. Als je andere cijfers bekijkt, zou je op veel lagere aantallen uitkomen. Mogelijk heeft het met de jonge leeftijd van de ondervraagden te maken. Ze waren gemiddeld 29 jaar en 57 procent was 25 jaar of jonger. Van de andere kant lieten onderzoekers in eerdere studies naar drankgebruik al doorschemeren dat de cijfers voor alcoholgebruik waarschijnlijk hoger liggen dan gemeten, onder meer omdat de verkoopcijfers van de drankindustrie veel hoger liggen dan wat mensen zelf zeggen dat ze drinken.

Bron(nen):   CNN