Alcoholisten vind je vooral onder keurige ouderen

Nederlandse vijftigplussers zijn de laatste jaren steeds meer alcohol gaan drinken. Waar vijftien jaar terug 55 procent van hen dagelijks een of twee glazen dronk, is dat nu 63 procent.

Uit cijfers van het CBS, schrijft Men’s Health, blijkt dat tien procent van de 55- tot 65-jarigen tot de zware drinkers behoort. Tussen 2004 en 2013 steeg het aantal zestigplussers dat hulp kreeg voor een alcoholprobleem met 61 procent. En van de 29.374 mensen die in Nederland worden behandeld voor een alcoholverslaving, is ruim tweederde boven de veertig jaar. Jongeren onder de 25 zijn, inclusief studenten, goed voor slechts vijf procent van alle alcoholverslaafden onder behandeling.

Het aantal 55-plussers dat in 2016 in ons land door alcoholgebruik in het ziekenhuis belandde was in tien jaar niet zo hoog, blijkt uit cijfers van expertisecentrum Veiligheidnl.

In Engeland is het niet anders. Daar zijn de problemen met alcohol bij mensen van middelbare leeftijd ook snel aan het toenemen. We hebben het dus niet over dronken pubers. Het zijn dronken ouderen. Dr. Tony Rao van het Britse Royal Institute of Psychiatrists: “Dat is beangstigend. We hebben een probleem, maar we praten er niet over.”

Bron(nen):   Men'Health