Zolang kun je verschillende voedingswaren in de zon laten liggen

De tijd van uren lang barbecueën en picknicken in de zon is weer aangebroken. Niet zelden laat je per ongeluk je salade, vlees of sauzen de hele middag buiten liggen. Doe dat niet, want het is vragen om een voedselvergiftiging aldus voedingswetenschapper Janilyn Hutchings.

"Bacteriën groeien het snelst op bepaalde voedingsmiddelen als ze zich in de gevarenzone van 5 tot 57 graden Celsius bevinden”, weet de expert. "En dan gaat het niet alleen over vleeswaren, zuivel en eieren, maar ook onder meer over bladgroenten, gesneden tomaten en gekookte groenten. Eigenlijk kan alles wat rijk is aan eiwitten of koolhydraten, alles wat vloeibaar is, neutraal tot lichtzuur, een risico vormen. Als je dus niet wil dat je feest eindigt met een voedselvergiftiging, moet je stappen ondernemen om het veilig te houden.”

Hutchings waarschuwt dat je voedsel maximaal twee uur buiten kunt laten liggen. "Daarna vermenigvuldigen de bacteriën zich snel tot een onveilig niveau”, legt ze uit. Leg dus wat je niet meer opeet direct terug in de koelkast, zeker als het in de zon ligt. “Liggen je voedingswaren in de zon, dan bederven ze nog sneller. De hitte zorgt er immers voor dat het eten sneller opwarmt en in de gevarenzone komt wat temperatuur betreft. Zodra de temperaturen richting de 30 graden stijgen, laat je ze dan ook beter maximaal een uurtje liggen om er nog veilig van te kunnen eten.”