Beyoncé viel talloze kilo’s af met dit dieet, maar is het wel gezond?

Deze week maakte Beyoncé op YouTube bekend hoe ze na haar bevalling zo snel weer op gewicht was: dankzij het 22 Days Nutritions-dieet.

Bedenker van het dieet is Marco Borges, vriend en trainer van de Amerikaanse zangeres. Het eetpatroon bestaat uit een strikt schema met enkel plantaardige voeding. Denk aan volkoren granen, groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten. Bewerkte producten als koekjes en chips worden uiteraard geschrapt.

Wat vindt voedingsdeskundige Hella Van Laer van het dieet? Ze ziet veel voordelen. "Voor veel mensen werkt het om zich aan een vast eetschema te houden," zegt ze tegen Het Laatste Nieuws. "Als ze zich daar effectief aan houden, kunnen ze ook daadwerkelijk gewicht verliezen.” De producten zijn bovendien gezond. “Als je na die 22 dagen ook echt meer energie hebt en wat kilo’s kwijt bent, kan het een motivatie zijn om ermee door te gaan. Het kan een vicieuze cirkel doorbreken en je eetgewoontes doen veranderen.”

Nadelen ziet ze ook. Het compleet schrappen van dierlijke producten vraagt om supplementen, zoals vitamine B12. Bovendien is het een restrictief dieet. "Dus de vraag is hoelang je dat kan volhouden. Het makkelijkste ontbijtje neemt ongeveer 10 minuten tijd in beslag. Allemaal goed en wel als je een privéchef hebt die die gerechten voor je kan klaarmaken, maar voor werkende mensen, al dan niet met kinderen, is dat gewoon niet haalbaar. Het is heel moeilijk om van zo’n dieet echt een nieuwe levensstijl te maken," vindt de deskundige.

Bron(nen):   HLN