Onmogelijke beslissing: Siamese tweeling scheiden of niet?

De vader van een driejarige Siamese tweeling uit Senegal staat voor het moeilijkste besluit van zijn leven. Moet hij de meisjes laten scheiden of niet? Als hij zijn akkoord geeft voor de operatie overlijdt vrijwel zeker een van de twee. Doet hij het niet dan is de kans aanzienlijk dat ze op termijn allebei sterven.

Ibrahima Ndiaye is met Marieme en Ndeye speciaal naar het Verenigd Koninkrijk verhuisd, zodat de operatie kan worden uitgevoerd in het gerenommeerde Great Ormond Street Hospital, maar ook daar denken ze niet dat ze beide kinderen kunnen redden. De BBC maakte er een documentaire over. Het Londense ziekenhuis is er overigens nog niet uit of het de operatie durft uit te voeren.

Zwak hart
Marieme en Ndeye hebben ieder eigen hersenen, harten en longen, maar delen een lever, blaas, spijsverteringsorganen en hebben samen drie nieren. Vooral de toestand van Marieme is zorgelijk. Haar hart is erg zwak, waardoor ze vermoedelijk niet heel lang zal leven, maar als ze overlijdt voor de operatie dan zal ook Ndeye het waarschijnlijk niet overleven.

"Elk besluit is loodzwaar, zal veel beroering geven en heeft veel consequenties," aldus vader Ibrahima. "De kans is groot dat ik, als ik toestemming geeft voor de operatie, één van mijn meisjes ga verliezen. En vervolgens heb ik nog geen garantie dat het overlevende dochtertje het zal redden. En ik kan ze, met of zonder operatie,  ook beiden kwijtraken. En dat wil ik ook niet.”

Bron(nen):   BBC