Artsen vrezen gezondheid na nucleair ongeval in Rusland

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 23 augustus 2019 om 8:58
welingelichtekringen header 1
De artsen, die de slachtoffers van het ongeval met een raketmotor in Rusland moesten behandelen, is niet verteld dat het om een nucleair ongeluk ging. Ze vrezen nu dat ze zelf zijn blootgesteld aan een te hoge dosis radioactieve straling.
Het ongeluk vond meer dan twee weken geleden plaats in een onderzoekscentrum van het atoomconcern Rosatom, iets meer dan 35 kilometer ten westen van Archangelsk, een stad in het noorden van Rusland. De artsen uit de Russische havenstad moesten de slachtoffers behandelen. Vijf van hen kwamen bij het ongeluk om het leven, drie raakten ernstig gewond.
Volgens de dokters, die anoniem hun verhaal doen tegen BBC News, zijn zeker 90 mensen met de doden en gewonden in aanraking gekomen. Geen van hen wist iets van de radioactieve straling die was vrijgekomen bij het ongeval. Nadat de behandeling had plaatsgevonden, ging het werk in het ziekenhuis dan ook gewoon door.
Even later kwamen er plots militairen binnen die het hele hospitaal gingen ontsmetten. Het ziekenhuispersoneel is nu doodsbenauwd zelf ziek te worden van de straling aldus de artsen.
De meteorologische dienst van Rusland meldde vorige week dat de straling vier tot zestien keer hoger was dan normaal, maar dat zou volgens Poetin geen probleem zijn voor de gezondheid.
Bron(nen): BBC