Tiener die vrijwel alleen Pringles en witbrood at is nu blind

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 03 september 2019 om 6:59
47798264 l
Een tiener is blind geworden als gevolg van een dieet dat bijna volledig uit chips , Pringles en wit brood bestond.
Een gebrek aan vitamine-B en andere voedingsstoffen zorgde ervoor dat delen van zijn oogzenuw dood gingen, waardoor zijn gezichtsvermogen onomkeerbaar werd beschadigd, zeiden onderzoekers gisteren tegen The Times.
De jongen, uit Bristol, die nu 19 is at normaal tot hij een jaar of tien was. Toen kreeg hij een hekel aan het meeste eten, zegt zijn moeder.
Tegen de tijd dat hij naar de middelbare school ging, bestond zijn belangrijkste dagelijkse maaltijd uit frietjes van een vis- en frietkraam. Hij vulde dit aan met Pringles, witbrood, plakjes ham en worst. Hij leidt nu aan nutritionele optische neuropathie, een ziekte van de oogzenuw. Die wordt meestal veroorzaakt doordat het lichaam bepaalde voedingsstoffen niet kan opnemen of door een slecht dieet in combinatie met alcoholisme. Het is zeldzaam in rijke landen en kan tot blijvende blindheid leiden.
De moeder van de jongen zegt dat ze artsen had gevraagd wat ze moest doen om hem gezonder te laten eten toen hij jong was. Een huisarts had haar gezegd hem uit te hongeren.
"Ik ben erg geïsoleerd geraakt", zegt hij tegen The Times "Toen ik klein was, ging ik met mijn vrienden voetballen. Ik ben daar nu te bang voor." Hij is gestopt met school en brengt het grootste deel van zijn tijd in zijn kamer door.
Hij gelooft dat artsen zijn gezichtsvermogen hadden kunnen redden door zijn toestand eerder te diagnosticeren. "Toen ik om hulp vroeg, luisterden ze niet naar me," zei hij.
Bron(nen): The Times