Waarom we aankomen in de winter

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Jeannette Kraswoensdag, 05 oktober 2022 om 00:37
hh 43204314
Veel mensen komen een beetje aan in de winter. De bikini ligt ergens achter in de kast en we hullen ons weer in dikke truien, waarin een onsje meer niet te zien is. Toch is dat niet de reden waarom we aankomen.
Lagere lichaamstemperatuurMargriet Westerterp, hoogleraar voedselinnameregulatie, legt uit dat dit deels komt doordat ons lichaam in de winter meer energie gebruikt om de temperatuur op peil te houden. “Kou geeft ons een oncomfortabel gevoel”, vertelt Westerterp van Maastricht University aan Het Laatste Nieuws. “Als we extra veel eten, komt er meer warmte vrij die een daling van onze kerntemperatuur tegengaat.” Een van haar onderzoeken heeft aangetoond dat mensen bij een lagere temperatuur aanzienlijk meer gingen eten. Ze gebruikten 10 procent meer energie om warm te blijven, maar aten 30 tot 40 procent extra.
SerotonineDaarnaast zou een disbalans van ons serotonineniveau een rol kunnen spelen. Liesbeth van Rossum, hoogleraar en internist-endocrinoloog aan het Erasmus MC: “In de winter maakt ons lichaam minder van het gelukshormoon serotonine aan. Een lagere spiegel van serotonine in je brein zorgt ervoor dat je minder snel vol zit.” Daardoor zou je dus ook net wat meer eten.
FeestdagenTenslotte zijn er natuurlijk de feestdagen. Pepernoten, kerstdiners en nieuwjaarsborrels zijn niet bepaald goed voor de lijn. Al dat lekkers ligt bovendien al maanden in de winkel. “Je moet uitzonderlijk beheerst zijn om daar niet voor te zwichten,” aldus Van Rossum.
Wat doe je eraan?Het gaat overigens niet om heel veel gewicht: gemiddeld komen mensen in de winter een halve kilo aan. Vrouwen meer dan mannen, omdat ze het sneller koud hebben. Wil je gewichtstoename voorkomen in de winter zonder op dieet te hoeven? Zorg dan dat je het niet koud hebt. Draag warme kleding, eet en drink producten waarbij veel warmte vrijkomt tijdens het verteren, zoals eiwitrijke voeding en warme dranken. Ook helpt het om ondanks de kou toch naar buiten te gaan. Je verbrandt meer energie bij lagere temperaturen.
Bron(nen): HLN