Mijn haar valt uit. Wat nu?

gezondheid
maandag, 11 april 2022 om 6:41
109098082 m
Merk je plotseling dat er bossen haar in je haarborstel en doucheputje zitten?
Wat zit er achter je haarstress? Dermatoloog Shilpi Khetarpal, MD legt uit waarom je haar verliest (en wat je eraan kunt doen).
Haaruitval is volkomen normaal. Maar overmatige haaruitvan - in medische termen telogene effluvium - is vaak een teken dat er iets aan de hand is.
Haar groeit in een cyclus. Het groeit, rust dan en valt uiteindelijk uit. Op elk willekeurig moment bevindt elke haar op je hoofd zich op een ander punt van die cyclus.
Die cyclus kost tijd, zegt dr. Khetarpal. "Dus elke grote haaruitval die je vandaag ziet, is het resultaat van wat er drie maanden geleden is gebeurd."
Verschillende dingen kunnen teveel verlies veroorzaken. Hier zijn enkele van de veelvoorkomende boosdoeners.

Stress

Stress kan telogeeneffluvium veroorzaken. Maar er is meestal een grote bron van stress voor nodig, zoals echtscheiding of de dood van een geliefde

Zwangerschap en hormoonveranderingen

De meeste vrouwen verliezen een paar maanden na de bevalling veel haar. Op latere leeftijd merken sommige vrouwen tijdens de menopauze extra haaruitval op . Je kunt ook last krijgen van verlies als je te maken hebt met andere hormonale veranderingen, zoals het stoppen van anticonceptiepillen.

Ziekte

Ziekte kan haaruitval veroorzaken, vooral als het gepaard gaat met hoge koorts. "Elke grote schok voor het lichaam kan ervoor zorgen dat je twee of drie maanden later begint te verharen", zegt Dr. Khetarpal.

Schildklier problemen

Zowel hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier) als hypothyreoïdie (een trage schildklier) kunnen leiden tot overmatige uitscheiding.

Nutriëntentekorten

Haaruitval kan een bijwerking zijn van bloedarmoede (laag ijzergehalte). Het kan ook worden veroorzaakt door tekorten aan andere voedingsstoffen, waaronder B-vitamines en vitamine D. "Ons lichaam heeft bepaalde vitamines en voedingsstoffen nodig om haar op te bouwen", merkt Dr. Khetarpal op.

medicijnen

Chemotherapie om kanker te behandelen staan ​​bekend om het veroorzaken van haaruitval. Maar veel andere veel voorkomende medicijnen kunnen leiden tot haaruitval of dunner worden, waaronder antibiotica, antidepressiva en bloeddrukmedicatie.

alopecia

Alopecia areata (de naam betekent pleksgewijze kaalheid) is een haaraandoening, waarbij een persoon vrij plotseling gedeeltelijk kaal wordt.Er zijn verschillende soorten alopecia

Behandeling tegen haaruitval

Overmatige haaruitval stopt meestal vanzelf, vooral als het wordt veroorzaakt door stress of koorts. Maar uw arts kan controleren op onderliggende problemen zoals schildklieraandoeningen of tekorten aan voedingsstoffen. Het behandelen van die problemen zal het haarverlies omkeren.
Behandelingen kunnen helpen bij overmatig verlies en alopecia. Enkele opties zijn:
  • Medicatie zoals minoxidil (Rogaine®).
  • Laserkapjes om de haargroei te stimuleren.
  • Medicijnen om de hormonen aan te pakken die haaruitval kunnen veroorzaken.
  • Behandelingen om haar terug te laten groeien, zoals bloedplaatjesrijke plasmatherapie .
Bron(nen): Cleveland Clinic