Uitbraak apenpokken (nog) geen reden voor paniek, wel mysterieus

Dat het apenpokkenvirus een opmars zou maken was verwacht. Al in 2019 werd daarover in wetenschappelijke publicaties gespeculeerd, schrijft De Volkskrant. Het komt omdat we niet meer vaccineren tegen pokken. Sinds in de jaren zeventig de pokkenvaccinaties stopten, is er een nieuwe generatie opgegroeid die weer vatbaar is voor pokkenvirussen - het apenpokkenvirus is directe familie van het, in 1980 uitgeroeide, menselijke pokkenvirus. Dus is er is een 'ecologische nis' ontstaan, zeggen virologen, waarin er weer een pokkenvirus kan rondgaan onder de mens.

En ineens is er dus een uitbraak in West-Europa. Geen reden voor paniek van de omvang van Covid en HIV. Je wordt mogelijk ziek, maar normaal gesproken wordt je daarna weer beter.

Het virus gaat immers buitengewoon moeizaam van mens tot mens, bij intensief, nabij contact, via lichaamsvloeistoffen, opengebarsten blaasjes en bijvoorbeeld vuil beddengoed. Rara, waarom duiken er dan ineens overal gevallen op, van Canada tot Zweden en van Nederland tot Spanje? 'Dit is totaal niet gebruikelijk', aldus de pokkenexpert van de WHO, epidemiolooog Rosamund Lewis, in een reactie.Superverpreider

Eén mogelijkheid is dat het virus via een of andere 'superverspreider' is uitgewaaierd over de windstreken, misschien via het Antwerpse leer- en fetisjfestival Darklands, waar in elk geval de Belgische patiënten aanwezig waren. Dat kan verklaren waarom het virus vooral opduikt in kringen van mannen die seks hebben met andere mannen.

Bron(nen):   Volkskrant