Student had 5,4 promille alcohol in bloed na ontgroening, medestudenten moeten stoppen met studie

Een aantal studenten aan de KULeuven moet gedwongen stoppen met hun studie vanwege betrokkenheid bij een ontgroening die een student met 5,4 promille alcohol in het bloed maar ternauwernood overleefde.

De uit de hand gelopen doop, zoals een ontgroening in België wordt genoemd, vond plaats in november vorig jaar bij de regionale studentenclub Zuid-Oost-Vlaams (ZOV). Door weinig slaap, weinig eten, fysieke uitputting en heel veel alcohol raakte een student buiten bewustzijn. Hij werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar bleek dat hij een levensgevaarlijk hoog alcoholpromillage had. Hij herstelde wonderwel.

Volgens toxicoloog Jan Tytgat mag de student van geluk spreken. “5,4 promille alcohol in het bloed komt overeen met 25 à 26 standaard glazen bier ad fundum leegdrinken", legt hij uit bij HLN. Dat is niet alleen toxisch, maar ook dodelijk. Waarden boven 4 promille alcohol in het bloed kunnen dodelijk zijn. Zangeres Amy Winehouse stierf nadat ze 4,3 promille in het bloed had, maar van haar is geweten dat ze een drankverslaving had. Zelfs voor alcoholisten is 5,4 promille bijzonder hoog.”

De student zou waarschijnlijk overleden zijn, als hij niet naar het ziekenhuis was gebracht, aldus de toxicoloog. “Bij deze concentraties van alcohol kan een alcoholische coma optreden. In het ziekenhuis heeft men allicht een infuus met fructose toegediend: door de suiker wordt de afbraak van ethanol versneld. De snelle opname van de student heeft er wellicht voor gezorgd dat hij geen blijvende letsels aan het voorval overhoudt.”