Waarom je die 'eureka-momentjes' nooit meer vergeet

gezondheid
zaterdag, 17 mei 2025 om 9:14
joshua hoehne azrbfoxp 3i unsplash
Ken je dat gevoel? Je zit al de hele dag te puzzelen op een probleem en opeens, als een donderslag bij heldere hemel, schiet de oplossing je te binnen. Onderzoekers van Duke University hebben nu ontdekt waarom deze plotselinge inzichten zo krachtig zijn, en waarom je ze bijna nooit vergeet.
Met behulp van hersenscanners keken de wetenschappers wat er precies gebeurt in ons brein tijdens zo'n magisch inzichtmoment. Ze lieten proefpersonen puzzelen met verstopte afbeeldingen, waarbij ze een voorwerp moesten herkennen in een zwart-wit plaatje met minimale details.
Als iemand het antwoord plotseling 'zag', in plaats van er langzaam naartoe te redeneren, bleef het veel beter hangen. Sterker nog: deze spontane inzichten werden twee keer zo goed onthouden als oplossingen die met veel denkwerk tot stand kwamen.
Er gebeurt van alles in je brein
In het brein gebeurt er tijdens zo'n 'aha-moment' van alles. De hippocampus, een hersendeel dat cruciaal is voor het geheugen, licht op als een kerstboom. Hoe sterker het inzicht, hoe feller het licht. Ook gaan verschillende hersengebieden beter met elkaar 'praten', alsof er opeens een snelweg wordt aangelegd tussen verschillende delen van je denkvermogen.
Je brein gaat ook letterlijk anders naar dingen kijken na zo'n inzicht. De patronen in het deel van de hersenen dat beelden verwerkt, veranderen blijvend.
De ontdekking kan onder meer handig zijn voor het onderwijs. Als leraren hun leerlingen vaker zelf dingen laten ontdekken, in plaats van alleen maar informatie te geven, blijft de lesstof waarschijnlijk veel beter hangen.