Wilders staat aan de rand van de afgrond

Wie gaat hem een zetje geven?
Tot dusver heb ik steeds gedacht dat Geert Wilders de enige is die Geert Wilders ten val kan brengen, maar door zijn optreden bij NOVA afgelopen maandag zag ik ineens hoe kwetsbaar hij is geworden voor de politieke buitenwereld. Op zichzelf was het al bijzonder dat hij bij NOVA is gaan zitten. Aan die rubriek, die hij steeds had beschouwd als de spreekbuis van de linkse kerk, was hij altijd voorbijgegaan. Maar kennelijk had hij NOVA dit keer nodig en kennelijk had NOVA niet de moed om zelf een keer nee te zeggen.

Wat wij bij NOVA zagen, was een man die in een heftige tweestrijd verkeert. Hij was zowel hard als zacht. Hij was zowel voor als tegen. Hij was zowel aardig als onaangenaam. Hij gedroeg zich als de oppositie, maar hij wil graag regeren. Hij benadrukte zijn onafhankelijkheid, hij was de man die je niets wijs kunt maken en die het allemaal hardop durft te zeggen, maar die – sinds hij zijn eigen partij heeft opgericht – nog nooit zo afhankelijk is geweest.

Misschien zie ik het helemaal verkeerd, maar politiek gezien staat Wilders volgens mij aan de rand van de afgrond. De vraag is alleen wie hem dat zetje gaat geven.
Geert Wilders is een van de langst zittende parlementariërs. In 1998 kwam hij al in de Tweede Kamer en inmiddels behoort hij tot het politieke behang. De voorzittershamer kun je hem zo in handen geven en alles loopt gesmeerd. Wilders mag dan afgeven op de elite, hij mag als een echte provinciaal de Amsterdamse grachtengordel verketteren, maar in zekere zin vertegenwoordigt hijzelf alles van wat zo typisch is voor de Haagse incrowdpolitiek.

Als je zo lang in Den Haag meeloopt, begint het te knellen dat je op den duur alleen voor spek en bonen meedoet. Je kunt voortdurend de voorpagina’s van alle kranten halen, je kunt blijven foeteren op al dat Marokkaanse tuig, maar de tijd in zijn onafwendbare dwang schrijdt voort en er komt een moment dat je gaat beseffen welk een eenzame clown je bent geworden.

Lees verder

Bron(nen):   De Volkskrant