PVV is niet respectabel

Twee weken geleden liet Frits Bolkestein in een interview met Syp Wynia in Elsevier al weten dat regeren met de PVV heel moeilijk zal zijn. Dat zegt eigenlijk al genoeg over de fantasieën die ook op deze site leven wat betreft de mogelijkheid van een coalitie tussen VVD, CDA en PVV, al of niet ‘op zijn Deens’. 

Gisteren liet een andere prominente VVD’er, Frans Weisglas, zich in de Volkskrant nog duidelijker uit (op 10 juni stond daarover al eerder een bericht in De Telegraaf). Hij keert zich tegen de PVV als een partij die grote groepen uitsluit en het niet nauw neemt met de liberale beginselen. Wel moet Mark Rutte met Geert Wilders gaan praten, en hem feliciteren met zijn verkiezingssucces, maar vervolgens hoort afwijzing van regeringssamenwerking de boodschap te zijn. 

Weisglas hoort dan misschien bij de oude garde en hij is ook geen Kamerlid meer, maar hij hoorde vroeger wel bij de rechtervleugel, was jarenlang Kamervoorzitter, is nog steeds stevig pro-Israël en kent als VVD’er Geert Wilders als zijn broekzak. Niet onbelangrijk: net als Frits Bolkestein, maar dan nog veel openlijker, schaarde hij zich bij de strijd om het VVD-partijleiderschap achter Rita Verdonk in plaats van Mark Rutte. Je kunt dus niet zeggen dat Weisglas niet af en toe zijn nek uitsteekt en tegen de partijbaronnen durft in te gaan.

Dit laat zien dat het niet alleen ‘linkse’ CDA’ers zijn die samenwerking met de PVV blokkeren, maar dat er ook VVD’ers zijn die daar geen zin in hebben. Een simpele rekensom leert dat er niet genoeg stemmen zijn om zo’n coalitie met de PVV aan een meerderheid te helpen: de coalitie ‘over rechts’ hoeft dan ook niet diepgaand te worden onderzocht. Het kan gewoon niet; te weinig draagvlak, zeker binnen ‘de elite’. 

Maar de afkeer gaat verder. De PVV is domweg niet respectabel genoeg, maar moet zelf tot die conclusie worden gebracht. Als de PVV straks weer naar de straat wordt verwezen (daar komt zij immers vandaan), levert dat natuurlijk veel gemok op, met tirades tegen de Haagse elites, op wie inderdaad veel is aan te merken. (Dat vinden die elites zelf ook: veel van wat Pim Fortuyn te berde bracht, werd binnenskamers door delen van de elites gedeeld.) Zelfs Hare Majesteit, die ook zo haar antennes heeft, deelt de zorg dat sommige partijen (lees: de PVV) iets te snel worden buitengesloten en dat de mensen in het land dat niet begrijpen. 

Lees verder op Dagelijkse Standaard