Enig kind: de mythe van het eenzame,verwende en egoïstische kind

Zo staan enig kinderen al decennialang bekend. Maar dat is een hardnekkige mythe. Enig kinderen zijn juist vrijgevig en royaal en hechten belang aan hun relaties, want ze koesteren hun sociale contacten. Verwend dan? Met een tiara met diamantjes en een paard in de achtertuin? Ook niet; enig kinderen blijken precies zo verwend te worden als kinderen uit grotere gezinnen.

Enig kinderen zijn misschien net als de oudsten in een gezin wat conservatiever, maar bij gebrek aan andere nakomelingen kunnen ze innovatief blijven simpelweg omdat niemand anders die rol pakt. Ze doen speelsgewijs ook niet minder kennis op omdat er weinig te sparren valt. Sterker, ze lopen qua prestaties vóór op anderen en zeker wat betreft praten, het resultaat van veel één op één aandacht van de ouders.

Mochten er nog mensen zijn die denken dat het tóch zielig is, dat is wellicht voor sommigen zo. Maar in feite is ook die mythe doorgeprikt in een groot Brits onderzoek. Het is niet ‘goed voor je kind om er nog eentje erbij te nemen’: enig kinderen zijn het aller-gelukkigste van iedereen en hebben meer zelfvertrouwen. Hoe meer broers of zussen erbij, hoe ongelukkiger men bleek te zijn.

Bron(nen):   Huffington Post  Laurensandler