4 tekenen dat je relatie (te) eenzijdig is

In een perfecte wereld hebben vriendschappen en romantische relaties een natuurlijk geven en nemen. 

Relaties kunnen echter soms uit balans zijn en een eenzijdige relatie worden. Dat kan angst veroorzaken en fysiek en emotioneel uitputtend zijn. Klinisch psycholoog Scott Bea, PsyD , legt de rode vlaggen uit van een eenzijdige relatie - en manieren om deze relaties op de vriendelijkst mogelijke manier te beëindigen.

In een evenwichtige relatie weet je waar je aan toe bent met de ander.

Een eenzijdige relatie heeft meer onzekerheid en komt erop neer dat één persoon het zware werk doet - emotioneel, fysiek en mentaal. "Het is elke relatie waarbij het voelt alsof de inspanning, energie en taken uit balans zijn, en waarbij je het gevoel hebt dat er geen wederkerigheid is", zegt Dr. Bea.

"Je merkt misschien dat jij degenen bent die altijd belt en contact opneemt, of dat jij altijd luistert, terwijl wat jou bezighoudt of hoog zit nooit aan de beurt komt."

"Hoewel vriendschappen onbevredigend kunnen zijn, zijn ze niet zo erg als eenzijdige huwelijken/partnerrelaties", voegt Dr. Bea eraan toe. 

Wat zijn de tekenen van een eenzijdige relatie?

  • De relatie zorgt ervoor dat je je uitgeput voelt.
  • Je hebt het gevoel dat je geen echte, betekenisvolle connectie hebt.
  • Je partner offert nooit iets op dat belangrijk voor hem of haar is voor jou.
  • Jij bent altijd degene die zich verontschuldigt.

De stress van een eenzijdige relatie kan ook fysieke en emotionele bijwerkingen veroorzaken. "Misschien heb je problemen met hoe je jezelf voedt, je lichaam beweegt en voor je algemene gezondheid zorgt", zegt Dr. Bea. “Je kunt depressiefangstig, bang worden en slecht slapen."

Bron(nen):   Health Clinic Cleveland