Dit trucje kan je relatie snel verbeteren
En het is nog simpel ook: doe iets leuks voor je partner. Het frappante is dat je degene waar je iets leuks voor doet, leuker gaat vinden. Dit heet het 'Benjamin Franklin-effect' en is ontdekt door Franklin zelf.
In een filmpje, vertoond op de Huffington Post, wordt verslag gedaan van een experimentje waarin het Benjamin Franklin-effect werd getest. Van meerdere koppels werd steeds één partner gevraagd zijn of haar geliefde te verwennen met liefdesbetuigingen en bijvoorbeeld het brengen van een drankje. De andere partner had juist de opdracht gekregen om niets te doen. Voor en na deze opdrachten moesten de deelnemers vragenlijsten invullen. Het verschil was duidelijk: de partners die extra lief voor hun geliefde waren geweest voelden zich 5% meer tot hen aangetrokken.
Een ander gevolg is volgens de makers van het filmpje natuurlijk wel dat als jij alsmaar degene bent die de leuke, lieve, spontane dingen voor de ander doet, je onder liefde bedolven partner haast geen krijgt om óók iets leuks voor jou te doen.
Het experimentje is misschien te simpel maar het Benjamin Franklin-effect bestaat. Nelson Mandela beschrijft het ook in zijn boek Long Walk to Freedom: 'Als je vrede wil sluiten met je vijand, moet je met hem samenwerken. En dan wordt hij je bondgenoot.'
Bron(nen): Huffington Post
Met dat verschil dat De Clerq samenwerkte met Mandela, en niet andersom. (De Clerq haalde Mandela uit de gevangenis en schafte apartheid af. De Clerq is de held in dat verhaal)
Ik denk dat je misschien eventjes aan de mouw van een geschiedenisleraar moet trekken of even moet googlen.
(in antwoord op RhodBerth)Afgezien van het feit dat ik ‘De Klerk’ verkeerd schreef klopt wat ik schrijf. Als u daar anders over denkt zie ik graag een onderbouwing of een linkje.
(in antwoord op Volledig)Ik denk dat je daar prima zelf achter kunt komen. Maar dit interview wil ik je niet onthouden, heel erg interessante blik op het proces: http://www.theguardian.com/world/2010/jan/31/nelson-mandela-de-klerk-apartheid
“The third phase – which coincided with my entering cabinet but was not started by me – was a shift towards reform.”
(in antwoord op RhodBerth)Ben ik het mee eens (ondanks grote waardering voor Mandela als mens natuurlijk). De Klerk is van de twee diegene die uit zijn eigen systeem moest stappen en werkelijke risico’s mbt zijn oude achterban liep. Het bizarre is dat apartheid afgeschaft had kunnen worden zonder inzet van Mandela, nooit zonder inzet van De Klerk. Dit zou in het hele verhaal wat meer aandacht verdienen.
(in antwoord op RhodBerth)