4 sprookjes over het huwelijk

Het huwelijk is nog steeds een van de belangrijkste bindmiddelen van onze samenleving. Toch weten we er weinig vanaf. Het Amerikaanse  Gottman Institute onderzoekt al 40 jaar hoe het huwelijk in elkaar zit en kwam - via de Washington Post - met 4 sprookjes die velen geloven, maar die onwaar zijn

Sprookje 1: je moet dezelfde interesses hebben voor een succesvol huwelijk.

Onwaar. Het gaat niet om interesses, maar om gedrag. Je kunt wel allebei van bergbeklimmen houden, maar als je ruziënd de berg opgaat helpt dat niks. Het gaat om wat je samen doet, niet wat je gemeen hebt.

Sprookje 2: ga nooit met ruzie slapen

Onwaar en zelfs een beetje gevaarlijk. Het dwingt stellen om onmiddellijk hun conflicten op te lossen. Je moet ruzies zeker uitpraten en oplossen, maar soms is het veel beter daar de tijd voor te nemen en het even te laten bezinken. De nacht is daar heel geschikt voor.

Sprookje 3: partner-therapie is om problemen op te lossen

Onverstandig. Als je wacht met naar je huwelijk kijken totdat je er zelf niet meer uitkomt is het vaak e laat. Het is juist heel verstandig om hulp te zoeken om je relatie leuker te maken, in plaats van van de ondergang te redden

Sprookje 4: De meeste huwelijken sneuvelen door overspel

Overspel is een aanslag op een huwelijk en een relatie kan er zeker door kapot gaan, of een al beschadigde relatie kan er de doodsklap van krijgen. Maar veruit de meeste huwelijken gaan fout omdat partners genoeg van elkaar hebben, omdat de een de ander ongelukkig maakt, omdat het op is.

Bron(nen):   Washington Post