Vraagtekens bij je relatie? Dit algoritme kan voorspellen of jullie het gaan redden

Geen gezellig onderwerp voor een romantisch Valentijnsdinertje, maar het is wel de toekomst: onderzoekers hebben een algoritme ontwikkeld dat kan voorspellen of je over twee jaar nog samen bent met je partner. Daarover schrijft Vlaams opinieblad Knack.

De Amerikaanse wetenschappers lieten zowel een psycholoog als een algoritme de gesprekken van 134 koppels in relatietherapie analyseren. De stellen waren gemiddeld tien jaar getrouwd. De gesprekken bestreken een periode van twee jaar. Daarvan werden enkelen opgenomen zonder therapeut erbij.

“We lieten zowel het algoritme als klinisch psychologen die gesprekken analyseren,” vertelt professor Shrikanth Narayanan van de University of Southern California (USC). “Het algoritme lette enkel op stemkenmerken: intonatie, timing, volume, enzovoort. Het kon niet eens de inhoud van de gesprekken onderscheiden. Terwijl de psychologen beelden van de gesprekken konden zien: zij zagen dus ook de lichaamstaal. En toch bleek het algoritme iets beter – enkele procenten – in het voorspellen van de latere relatiestatus. Dat bewijst hoeveel onze stem verraadt, zonder dat we het zelf horen. Neem nu iets als de spectrale tilt: een daling in de stemfrequentie die het menselijk oor bijna niet kan onderscheiden. Een algoritme pikt elk detail op, omdat het heel snel data kan vergelijken.”

Het algoritme is nog niet helemaal klaar, maar wel veelbelovend. Narayanan: “Onze spraak is een venster op onze geest: ze verraadt ook stress. Algoritmes kunnen die veel makkelijker oppikken dan mensen. Wie weet lopen we in de toekomst wel rond met een relatie-Fitbit die waarschuwt voor komende ruzies.”

Toch moet je je afvragen of het wenselijk is. Het algoritme is ten eerste niet feilloos, dus je kunt verkeerde beslissingen nemen als je er te veel naar luistert. Ten tweede wil je waarschijnlijk je leven niet laten leiden door een computer, maar bepaal je liever zelf wat je doet. “Ik zou die computer niet in mijn praktijk willen,” zegt relatiedeskundige en seksuologe Rika Ponnet dan ook. “Als hij zegt dat je relatie over twee jaar op de klippen zal lopen, waarom zou je dan nog moeite doen? Terwijl er natuurlijk altijd een foutenmarge is bij dit soort voorspellingen.”

Bron(nen):   Knack