Kranten? Van geen belang

Snoeihard stuk van Jack Shafer op Slate.com. Hij maakt korte metten met het idee dat kranten van belang zijn voor het voortbestaan van de democratie. Dat idee hoor je de laatste tijd vaker, vooral nu veel kranten in nood zitten, maar Shafer (zelf lezer van vier kranten per dag) gelooft er helemaal niets van. 
Opvallend, meent hij. Hoe kranten geprezen worden nu ze op het punt staan te worden opgeheven. Dat hoorde je eerder toch nauwelijks. Zowel politici als lezers hadden vaak de schurft aan kranten (en journalisten), bijvoorbeeld omdat er zoveel fouten in staan. 
Kranten leveren een onmisbare bijdrage aan de democratie? Hmm, Shafer meent zich te herinneren dat de Amerikaanse democratie een eeuw lang goed heeft gefunctioneerd zonder kranten. En als morgen geen kranten meer zouden verschijnen, komen de kiezers er heus wel uit op wie ze moeten stemmen. 
Autobom in Pakistan? 
Drugsoorlog in Mexico? 
Overstroming in Noord-Dakota? 
Moord in de voorstad? 
De beste plekken waar je Thais kunt eten? 
Recensie Britney Spears-concert? 
Allemaal onderwerpen die je dagelijks in de krant tegenkomt, maar de auteur snapt niet wat dit alles met democratie te maken heeft. Het is mooi dat democratie bestaat, zegt hij. Het is ook mooi dat er kranten zijn, maar het verband tussen die twee? 
Nu in de VS allerlei (lokale) kranten failliet gaan, blijkt uit onderzoek dat dit de burgers in die regio helemaal niets kan schelen. Ze lazen immers allang geen krant meer, reden waarom ‘hun’ krant het loodje legde. 
De enige groep mensen die steeds maar hameren op het vitale belang van kranten voor de democratie zijn journalisten. Misschien toch een reden om een heel klein beetje aan dit idee te twijfelen.

Bron(nen):   Slate.com