Bloggen in Birma het gevaarlijkst

Myanmar, in Nederland beter bekend als Birma, is voor bloggers het gevaarlijkste land ter wereld. De militaire dictatuur heeft de volledige controle over het internet en gooit bloggers die kritiek op de overheid hebben de gevangenis is. Dat blijkt uit een onderzoek van het Committee to Protect Journalists.
Het meest extreme voorbeeld uit Birma is de celstraf van blogger Maung Thura. Hij zit momenteel een straf van 59 jaar uit voor het online zetten van beeldmateriaal van de cycloon Nargis.
Ook in Iran is het voor een blogger niet prettig toeven. Als je kritisch of spottend schrijft over religieuze figuren of de islamitische revolutie, riskeer je eveneens een lange gevangenisstraf. Syrië en Cuba zijn de nummers drie en vier op de lijst van 'worst places to be a blogger'. Cuba houdt momenteel 21 bloggers gevangen.
Tot slot nog wat weetjes over de andere landen uit de lijst. Saoedi-Arabië houdt 400.000 websites geblokkeerd, China heeft het grootste internetcensuurprogramma ter wereld en in Egypte werden alleen in 2008 al meer dan 100 bloggers in het gevang gezet.

De complete top-10 is als volgt:
1. Myanmar
2. Iran
3. Syrië
4. Cuba
5. Saoedi-Arabië
6. Vietnam
7. Tunesië
8. Turkmenistan
9. China
10. Egypte

Bron(nen):   CNN