Oprah’s kwakzalvers

Oprah Winfrey: niet iedereen kijkt graag naar haar programma, maar kwaad kan ze in elk geval niet, zou je denken. Wél dus.
Bij haar keus van studiogasten laat ze zich leiden door wat haar (naïeve) gevoel haar ingeeft en ontbreekt het haar aan enige gezonde scepsis. Zo nodigde ze in januari de actrice Suzanne Somers uit, die elke dag zestig vitamine-supplementen slikt en zich met een oestrogeen-crème insmeert. Iedere keer dat ze wijn drinkt, laat ze haar lever "herstellen" met een intraveneuze vitamine C-behandeling. Wordt ze onverhoopt aan sigarettenrook blootgesteld, dan laat ze haar bloed chemisch reinigen met chelatie-therapie. Dit allemaal met het doel 110 jaar oud te worden.
Medisch gesproken is het allemaal volstrekte flauwekul of op z’n minst onbewezen, maar Oprah en haar kijkers laten zich graag inpakken.
Een tijdje heeft ze ook zogenaamde "thread lifts" gepromoot, een facelift die je in de lunchpauze met naald en draad kunt laten doen. Oprah liet in haar show een 61-jarige vrouw de procedure ondergaan: de "voor"-foto zonder make-up en met slechte belichting, de "na"-foto met een dikke laag make-up onder de felle studiolampen. Tada! Van deze methode werd later weinig meer vernomen, omdat hij niet zou werken maar bovendien bij sommigen schade aanrichtte aan het gezicht.
Nog schadelijker is haar verspreiding van het fabeltje dat vaccinaties autisme bij kinderen zouden veroorzaken. Ook hiervoor nodigde ze een pseudo-deskundige uit, wiens kind zogenaamd door zo’n vaccin met autisme "besmet" zou zijn.
Ook was ze een belangrijke proponent van "The Secret", een boek dat beweert dat je alles wat je wilt kunt krijgen door positief te denken en het aan het Universum te vragen. Maar toen een vrouw met borstkanker die in haar programma te gast was aankondigde geen medische hulp te zoeken maar haar ziekte zelf te helen door middel van "The Secret", ging dat zélfs Oprah te ver. The Secret kon wel veel, maar niet alles. Als dat wel zo was, zou ze immers ook geen "deskundigen" meer hoeven uit te nodigen om haar programma mee te vullen.

Bron(nen):   Newsweek