Kodak houdt het voor gezien

Gisteren maakte de Eastman Kodak Company bekend dat na 74 jaar de Kodachrome uit productie wordt genomen. Kodachrome was een film die zowel door professionals als amateurs werd bejubeld om zijn mogelijkheden en kwaliteiten.
De film is het slachtoffer van de digitale revolutie nu mensen massaal foto’s maken met telefoons en met kleine computers, vermomd als fotocamera. De productie van de film maakte nog maar 1 procent uit van de omzet van Kodak.
De laatste jaren vonden nog met regelmaat disputen plaats tussen professionals over de vraag of de digitale camera wel kon wedijveren met de klassieke fotocamera. Maar ook die twistgesprekken zijn langzamerhand verstomd.
Aanvankelijk werd Kodachrome gebruikt voor filmopnames, op 16 mm en al snel ook op 35 mm, het bioscoopformaat.
Deels ontleende Kodachrome zijn faam aan de fantastische natuurfotografie die met deze films werd gemaakt en die vervolgens werd gepubliceerd in The National Geographic. Ook bekende nieuwsfotografen liepen te koop met het feit dat ze deze film gebruikten.
Van sommige gebeurtenissen werd later bekend dat ze waren vastgelegd met Kodak, denk aan de moord op president Kennedy in Dallas, in 1963.
In 2010 zullen de laatste films de fabriek verlaten. En dan is er een einde gekomen aan een product waarvan kenners zeggen dat geen andere filmsoort door de jaren heen mooiere kleuren wist te leveren.
Overigens is de auteur van The Times ervan overtuigd dat zelfs de beste digitale camera’s niet kunnen bieden wat Kodak biedt: een esthetiek die gewoon niet te evenaren is.

Bron(nen):   The Times