Drie redenen waarom de liefde voor je partner verdwijnt

Liefde, relaties, geluk
maandag, 24 juni 2024 om 11:20
144587510
Je bent smoorverliefd en kunt je niet voorstellen dat het ooit anders zal zijn. En toch gebeurt het soms, dat de liefde overgaat. Waar komt dat door?
De Amerikaanse psycholoog Jeffrey Bernstein, die al dertig jaar relatietherapie geeft, noemt drie redenen voor dit fenomeen in Psychology Today:
  1. Niet genoeg waardering
    In het begin van je relatie kunnen de complimentjes en liefdesbetuigingen niet op, maar dan sluipen sleur en gewoonte je leven binnen. Je hebt het druk en leeft naast elkaar in plaats van met elkaar. Voor je het weet heb je wekenlang geen complimentje of knuffel uitgedeeld.
  2. Toxische gedachten
    Tegen je partner gooi je vaak alles eruit wat in je opkomt, ook de meest venijnige kritiek, die je bovendien vaak overdrijft. Soms ben je dagenlang aan het kibbelen over niets. Dat doet je relatie geen goed.
  3. Toch geen match
    Koppels met dezelfde karaktereigenschappen, normen en ideeën blijven volgens onderzoek langer bij elkaar. In de eerste jaren vallen verschillen nog niet zo op, maar later kunnen ze voor wrijving zorgen. Bovendien kunnen denkbeelden veranderen na verloop van tijd, waardoor jullie toch niet meer die gouden match zijn die je ooit leek.