Wie is de baas in Rusland?

President Dmitri Medvedev is wel vergeleken met een generaal zonder leger. Bijna alle sleutelposten in Rusland zijn in handen van premier Vladimir Poetin – de sterke man van het land. Maar er zijn aanwijzingen, zo meldt The Christian Science Monitor, dat Medvedev bezig is een meer autonome positie te verwerven.
Volgens de Russische grondwet is de premier niet veel meer dan een uitvoerend technocraat en ligt de politieke macht bij de president, maar de huidige werkelijkheid in Rusland is anders. Ook de bevolking realiseert zich dat. Uit een recente opiniepeiling bleek dat slechts 19 procent van de Russen denkt dat Medvedev een onafhankelijk politiek voert, terwijl 68 procent denkt dat de president naar de pijpen danst van Poetin. De Amerikaanse president Barack Obama hoeft zich dus ook niet echt te schamen toen hij zich tijdens zijn recente bezoek aan Rusland versprak en het had over ‘president Poetin’.
Maar intussen stelt Medvedev zich autonomer op. Hij heeft onder meer toenadering gezocht tot de liberalen, die in het parlement en de reguliere media nauwelijks zijn vertegenwoordigd. De president gaf een uitgebreid interview aan het weekblad Novaya Gazeta, waarmee het Kremlin vaak overhoop ligt, en heeft zijn medewerkers opdracht gegeven om wetswijzigingen voor te bereiden die non-gouvernementele organisaties meer vrijheid van handelen geven. Ook had hij een ontmoeting met vertegenwoordigers van kleine partijen die niet in het parlement zijn vertegenwoordigd en beloofde hen meer speelruimte.
Sommige waarnemers menen dat de stappen slechts symbolisch zijn, maar anderen zien het begin van een onafhankelijker opstelling van de president. Medvedev zou zich uiteindelijk willen opwerpen als de echte Russische leider. In reactie op de toegenomen onafhankelijkheid van Medvedev zou Poetin ook weer sterker terugvallen op zijn autoritaire regeringsstijl. Daar gaf de premier eerder deze maand blijk van toen hij zijn ministers openlijk kapittelde wegens gebrek aan daadkracht – tijdens een kabinetsvergadering die op de televisie werd uitgezonden.

Bron(nen):   The Christian Science Monitor