De grote klap komt na de zomer

Economie
woensdag, 22 juli 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De werkloosheid in Nederland stijgt snel, maar blijft vooralsnog achter bij de voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB). In de periode april-juni zaten gemiddeld 368 duizend Nederlanders noodgedwongen thuis, 16 duizend meer dan in de periode maart-mei. De werkloosheid steeg sterkst onder jongeren. Het het percentage onder 15-tot 24-jarigen liep op tot 11,4 procent, wat neerkomt op iets meer dan honderdduizend jongeren.
Het CPB verwacht dat de werkloosheid in 2009 uiteindelijk 5,5 procent zal bedragen. De werkloosheid loopt doorgaans achter op de economische ontwikkeling, dus de grote klap moet nog komen. ‘De problemen verspreiden zich momenteel als een inktvlek. Bedrijven zitten nu midden in het aanpassingsproces.’Het CBS wijst ook op de bouw, waar de werkloosheid in het najaar waarschijnlijk sterk zal oplopen, als bestaande projecten afgerond zijn en nieuwe opdrachten uitblijven. De crisis begint langzamerhand ook de vrouwelijke beroepsbevolking te raken; de stijging van de werkloosheid was tot nu toe vooral een mannenkwestie.
De CBS-woordvoerder: ‘Van de 16 duizend werklozen die er in de periode april-juni bijkwamen, is 80 procent man. Dat komt doordat vooral sectoren hard getroffen zijn waar mannen goed vertegenwoordigd zijn, zoals de industrie. Sectoren waar veel vrouwen werken, zoals de zorg en het onderwijs zijn door de crisis niet geraakt.’
Volgens het Economisch Bureau van ING zal de komende tijd vooral de horeca worden getroffen. Over de periode 2009/2010 gaan in die sector 8 procent van de vol-en deeltijdbanen verloren, schrijft de bank in een dinsdag gepubliceerd sectorrapport. Alleen in de industrie komt de crisis met 11,1 procent banenverlies harder aan, voorspelt ING.
Omdat de omzetten horecabreed afnemen, zullen bedrijven in de kosten moeten gaan snijden, waardoor veel banen zullen sneuvelen.
Wel zal volgens ING een zogeheten ‘kwalitatieve mismatch’ blijven bestaan. Naar gediplomeerde koks en gastheren en -vrouwen zal ondanks de crisis vraag blijven, terwijl medewerkers zonder startkwalificatie op straat komen te staan.
Net als de rest van het koor van voorspellers voorziet ook ING dat het ergste nog moet komen. ‘Voor de economie zijn er voorzichtige tekenen die duiden op verbetering. Zover is het op de arbeidsmarkt nog lang niet’, aldus INGeconoom Marten van Garderen.
De komende anderhalf jaar zal de werkloosheid daarom meer dan verdubbelen, verwachten de economen van ING.
Bron: De Volkskrant