Murdoch: betalen voor al mijn nieuws (Update)

De tijd van gratis nieuwsberichten op internet lezen, is voorbij - als het aan Rupert Murdoch ligt. De eigenaar van het mediaconglomeraat, dat onder meer The Wall Street Journal en The Times omvat, wildat lezers voor al zijn nieuwssite gaan betalen.
Nog maar twee jaar geleden verkondigde Murdoch dat gratis nieuwssites de toekomst hadden en zichzelf met advertenties moesten terugverdienen. Zijn huidige aankondiging is een verscherping van zijn uitspraak eerder dit jaar dat hij lezers weer wil laten gaan betalen, zo merken Business Day en The Financial Times op. De betaalsystemen voor al sites van zijn concern News Corp zouden dit jaar al moeten worden ingevoerd.
Het bedrijf van Murdoch is hard getroffen door de slechte advertentiemarkt. Het verlies over het net afgesloten boekjaar is opgelopen tot 3,4 miljard dollar.
Het succes van het betaalsysteem dat The Wall Street Journal hanteert, heeft Murdoch er naar eigen zeggen van overtuigd dat lezers wel bereid zijn te betalen voor hoogwaardige informatie. De gedachte was tot nu toe dat het alleen mogelijk zou zijn geld te vragen voor gespecialiseerde informatie, maar dat het zinloos zou zijn om een betalingssysteem in te voeren voor het algemene nieuws dat immers gratis verkrijgbaar is.
De grootste concurrentie, zo voorziet Murdoch, gaat komen van de BBC - die immers wel gratis zal blijven. En laten we ook onze eigen NOS niet uitvlakken.
Update: Murdoch gaat tegen de stroom inzwemmen, schrijft Michael Wolff in een grappige column op Newser, zie derde link.

Bron(nen):   Business Day  The Financial Times  Newser