Naomi Sims is dood

Sims was het eerste echte zwarte supermodel. In de tweede helft van de jaren 60 brak ze door, niet toevallig in een tijdperk dat met vele gewoontes werd afgerekend. Ze overleed eerder deze maand aan de gevolgen van kanker op 61-jarige leeftijd.
In 2009, met meneer Obama en mevrouw Obama en meneer Obama en mevrouw Obama en meneer Obama op de voorpagina's, is het nauwelijks nog voor te stellen dat zwarten in de krant stonden die niet iets met misdaad en criminaliteit hadden uit te staan, of met jazzmuziek.
In die tijd brak Naomi Sims door, een tijdperk waarin plotsklaps de slogan "Black is Beautiful" opgeld deed. Er kwamen in die tijd meer zwarten op, die bekend werden om wat ze deden, Angela Davis omdat ze overal tegen was, Cassius Clay omdat hij zo goed kon boksen en Martin Luther King omdat hij streed voor gelijke burgerrechten. 
Sims maakte naam als model en belandde op de cover van menig magazine. Ook maakte ze nog een uitstapje naar Hollywood in een poging een fimcarriere te beginnen. Dat was haar niet gegeven.
Vervolgens is er maar weinig meer van haar vernomen, en leidde ze het treurige leven dat voor menig ouder fotomodel is weggelegd. Zeker, ze verdiende nog goed geld met cosmetica en met beauty salons, maar zoals ze zelf zei in een interview: "There is nothing sadder than an old, broke model, and there are many models who have nothing at the end of their career."

Bron(nen):   The Daily Telegraph