Knut Hamsun mag weer

De schrijver Knut Hamsun is in Noorwegen gerehabiliteerd. Bijna 60 jaar na zijn dood wordt hem vergeven dat hij in de Tweede Wereldoorlog met de Nazi’s collaboreerde.
Na de oorlog scheelde het weinig of hij was ter dood gebracht en jarenlang leek hij wel van de aardbodem verdwenen. Al die tijd waren zijn boeken in Noorwegen niet verkrijgbaar. Maar deze week werden in Hamaroey, een stadje niet ver van de poolcirkel waar hij opgroeide, zes Hamsun-dagen gehouden met seminars en een expositie te zijner nagedachtenis. Ook werd stilgestaan bij het feit dat hij 150 jaar geleden is geboren.
In joodse kringen is met ingehouden woede op de festiviteiten gereageerd.
Een deel van Hamsuns werk werd in de jaren 70 in het Nederlands vertaald bij uitgeverij De Arbeiderspers, waaronder zijn meesterwerk Honger. Lees dat boek als u de kans krijgt.
Hamsun was een groot bewonderaar van de Duitse cultuur. Al ten tijde van de Eerste Wereldoorlog ging zijn sympathie naar de Duitsers uit en hij steunde de Noorse fascisten in de jaren 30. Toen Noorwegen door de Duitsers was bezet,  ontmoette hij zijn held Hitler en gaf hij Goebbels zijn medaille van de door hem gewonnen Nobelprijs in 1920.
Een week na Hitlers zelfmoord schreef hij een heldengedicht waarhij hij de Fuhrer afschilderde als een hervormer van de allerbeste soort.
In 1945 werd hij gearresteerd en zijn hoge leeftijd (85) heeft hem voor executie behoed. Wel raakte hij zijn bezittingen kwijt en moest hij zich onder behandeling van een psychiater stellen. Hamsun overleed in 1952, 92 jaar oud.

 
Bron(nen):   The Independent