Nieuw! Dramaserie in de Arabische wereld schildert joden af als normale mensen

Voor het eerst is op de Arabische televisie een drama-productie te zien, nog wel ten tijde van Ramadan, waarin het leven van joden in Egypte wordt getoond in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. En het gekke is: het zijn hele normale mensen, net als Egyptische moslims en christenen.
Volgens de Asia Times handelt het verhaal over de Egyptische diva Layla Murad (foto), een joodse zangeres en actrice die destijds veel furore maakte.
De serie  Ana Albi Dalili (Ik laat mij leiden door mijn hart) wordt op 14 verschillende Arabische kanalen vertoond en wordt bijzonder goed bekeken. Het verhaal is een lofzang op tolerantie en prijst het broederlijk naast elkaar leven van arabieren en joden.
Layla Murad was een van de grote Arabische sterren van de 20ste eeuw. Geboren uit een Marokkaans-joodse vader en een Pools-joodse moeder, maakte ze een geweldige carrière voor de Tweede Wereldoorlog.
Toen de joodse staat in 1948 werd gesticht, kwam er een dipje in haar loopbaan en werd er veel gerefereerd aan haar joodse komaf. Gelukkig trouwde ze enige tijd later met een Egyptische regisseur en bekeerde ze tot de islam.
In de bovengenoemde serie wordt het leven van Murad vrij onbesmuikt verteld en is er eigenlijk niets te merken van taboes of van censuur van hogerhand. En dat is bijzonder, heel bijzonder, volgens de Asia Times.

Bron(nen):   Asia Times