SF-film discrimineert Nigerianen

De Amerikaanse/ Zuidafrikaanse Science-Fiction-film District 9 (bijgaand het affiche) is in Nigeria uit de bioscoop verbannen. Reden: In de film worden Nigerianen nogal stereotypisch aangeduid, en het gaat daarbij niet om de mooiste eigenschappen die denkbaar zijn.
De Nigeriaanse regering heeft daarom bevolen de film niet te programmeren; de minister van mediazaken, Dora Akunyili, eist excuses van de distributiemaatschappij en wenst ook dat bepaalde passages worden geschrapt.
District 9 vertelt het verhaal van een stel buitenaardse wezens die in de township Soweto belanden, vlakbij Johannesburg. In het verhaal met veel verwijzingen naar deze tijd is een bijzondere rol weggelegd voor Nigerianen die als gangster optreden. De oppergangster luistert naar de naam Obesandjo, wat heel erg lijkt op de ex-Nigeriaanse president Obasanjo. Ook de prostituée’s in de film hebben allen de Nigeriaanse nationaliteit.
Het aantal Nigerianen in Zuid-Afrika is maar gering, zo schrijft de Neue Zürcher Zeitung, maar het aanwezige smaldeel doet erg z’n best om aan de slechts denkbare stereotypen te voldoen.
In het land worden allerhande kinderhandelaren, dealers en oplichters gemakshalve aangeduid met ‘Nigeriaan.’

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung