Brits koningshuis in voetsporen Oranjes

Het Nederlandse koningshuis heeft het aardig voor elkaar: de media mogen geen foto's publiceren van privé-activiteiten van de familieleden, tenzij daar een maatschappelijk belang mee gediend is. En de uitleg van die regel gaat ver, want dat kroonprins Willem-Alexander midden in de zomer op wintersport gaat, dat hoeft niemand te weten, of in ieder geval niet te zien.
Van de verregaande privacy-bescherming voor de Oranjes kan het Britse koningshuis alleen maar dromen. Toch doet koningin Elizabeth nu een poging. Het Britse koningshuis gaat de strijd aanbinden met de paparazzi en zal optreden tegen fotografen die de familie met sterke telelenzen op de huid zitten.
Het Britse koningshuis beroept zich daarbij ook op een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, waarmee prinses Caroline van Monaco voor elkaar kreeg dat de paparazzi haar veel meer privacy moeten gunnen. Het is dezelfde uitspraak op basis waarvan ook de Oranjes de pers op grotere afstand houden. "De nieuwe gedachte is dat sprake is van indringing, ook al worden de foto's vanaf de openbare weg genomen," zegt een medewerker van het Britse koningshuis in The Telegrap on Sunday.
Koningin Elizabeth en prins Charles hebben een advocaat die is gespecialiseerd in mediawetgeving, opdracht gegeven de details van de nieuwe aanpak uit te werken. Het koningshuis houdt de paparazzi nog altijd verantwoordelijk voor de dood van Lady Di, twaalf jaar geleden, die verongelukte toen ze in Parijs werd achtervolgd door fotografen.

Bron(nen):   The Telegraph on Sunday