Best verkochte plaat ooit

Het zoetgevooisde lied van slechts 54 woorden waarin met smart wordt verlangd naar betere tijden, is 67 jaar na z’n introductie nog altijd intact en dat maakt volgens The Wall Street Journal dat ‘White Christmas’ de bestverkochte plaat aller tijden is. 
Het liedje is geschreven door de geniale Israel Baline (Irving Berlin), een Russische immigrant. Hij was 54 jaar oud toen Decca het lied op de plaat zette. Berlin had destijds al naam gemaakt met songs als ‘Alexander’s Ragtime Band,’ ‘Blue Skies’ en ‘How Deep Is The Ocean?’ 
Even geniaal was het inzicht om het lied te laten zingen door de destijds bijzonder populaire Bing Crosby. Hij wist met dit materiaal iets onmiskenbaars romantisch te maken – een blend van de kerstfeesten uit het verleden, suggesties van een liefdesverhaal en nog een ander ingredient dat zo goed bij die tijd paste: families die door de oorlog van elkaar gescheiden waren. 
Er komen in dit artikel verscheidene kenners aan het woord die uitleggen wat er zo bijzonder is aan ‘White Christmas,’ maar de uitkomst is – u voelt het al aankomen – tot op zekere hoogte een mysterie. 
Uiteraard wierp de concurrentie zich op het kerstthema toen deze song een groot succes was geworden. Maar liedjes als ‘I’ll Be Home for Christmas’ en ‘Have Yourself a Merry Little Christmas’ konden hier toch niet aan tippen. 
Berlin zelf was niet geheel onbescheiden over zijn evergreen. En zei: dit is niet alleen "the best song I ever wrote, it’s the best song anybody ever wrote."
 Van Crosby’s single zijn meer dan 50 miljoen stuks verkocht. Als ook lp’s en andere verzamelalbums worden meegeteld, komt de totale verkoop boven de 100 miljoen.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  White Christmas