Tijdreis door Oost-Berlijn, jaren ’60

Op een ochtend kwam een redacteur van Die Welt bij de Krant binnen. Onder zijn arm een doosje vol met oude dia's. 'Voor drie euro gekocht op een vlooienmarkt', vertelt hij zijn collega's. 'De handelaar, een jonge buitenlander, begreep niet waarom ik er zo opgewonden over was.'
De rest van de redactie begreep het wel. In het doosje zaten 32 dia's, genomen in Oost-Berlijn. Het zijn plaatjes uit een andere wereld. Veel afval op straat en, voor vele jonge redacteuren, volstrekt vreemde gebouwen. 'Kijk! Daar staat het oude Friedrichstadtpaleis! Dit is Berlijn zoals ik het als kleine jongen kende,' roept een oudere medewerker. 
De redactie slaat aan het puzzelen over de vraag wanneer de dia's genomen zijn. Op een van de dia's is een aanplakbiljet van de film Eine total, total verrückte Welt te zien. Die is uit 1963, maar ging in Oost-Duitsland pas in 1968 in premiere. Mogelijk liep de productie al jaren eerder. De redactie komt er niet goed uit. Aan de kleding van de soldaten op een van de dia's is af te leiden dat het ongeveer halverwege de jaren '60 moet zijn. 'De fotograaf zou wel eens een professional kunnen zijn geweest,' zegt de chef van de fotoredactie.
Originele beelden uit Oost-Berlijn zijn schaars, en de dia's geven een prachtige kijk op het leven en het straatbeeld van het communistische Duitsland. Zeer de moeite waard.

Bron(nen):   Die Welt