Pulitzer Prize, de winnaars

De Pulitzer Prize-winnaars 2010 (uitgereikt sinds 1917) zijn bekend gemaakt. De Pulitzer Prize is voor schrijvers (en tekenaars) die hun werk publiceren in Amerikaanse kranten, tijdschriften en boeken. Noem het de meest voorname journalistieke prijs die te vergeven is, of beter gezegd: prijzen, want er zijn vele categorieen.
Joseph Pulitzer (1847 - 1911) was een krantenmagnaat die van de New York World een toonaangevende krant maakte en daarbij werd voortgedreven door een grote sensatiezucht. Hijzelf nam het initiatief tot een jaarlijks prijzenfestival en inmiddels wordt de prijs geassocieerd met de best denkbare journalistiek.
Genres waarin een prijs valt te winnen: breaking news, investigative reporting, local reporting, national reporting, feature writing, commentary en nog een hele rits categorieen.
Een paar dingen vallen op. The New York Times dingde in veel categorieen mee en haalde menige prijs op. Verder gaan veel artikelen over misdaad, geweld en schandalen. Ook is opvallend dat de onderzoeksjournalistiek in de VS springlevend is. Veel journalisten zijn een soort rechercheurs die zaken boven tafel halen die voor de belanghebbenden grote gevolgen hebben. 
Uit de VS komen onophoudelijk berichten over de slechte situatie waarin alerlei media verkeren, maar intussen blijven de journalistieke prestaties buitengewoon.
Zie de link voor de complete lijst met winnaars en finalisten. 

Bron(nen):   Yahoo News