De onderbuik van het internet

De  Standaard bericht uitvoerig over 4Chan, een club internetactivisten die steeds machtiger wordt.
Wie vorige week de websites wilde bezoeken van de Motion Picture Association of America (MPAA) of de Recording Industry Association of America (RIAA) – de belangengroepen achter de entertainmentindustrie, zeg maar – kwam ergens anders uit. De sites waren gehackt en platgegooid. De schuldigen? Alle vingers wijzen in de richting van 4Chan. Zij waren het niet eens met de Europese politieraids tegen internetpiraten vorige week en besloten de entertainmentindustrie een koekje van eigen deeg te geven.

U weet niet wat 4Chan is? Vraag het eens aan rapper Kanye West. Eind oktober 2009 werd hij doodverklaard via Twitter. Het was een luguber grapje van de jongens van 4Chan, die West zijn gedrag op de MTV Awards maar moeilijk konden vergeven. Kanye West riep toen dat Taylor Swift niet verdiende te winnen maar Beyonce Knowles. En dus stuurden 4Channers massaal tweets met de melding ‘RIP Kanye West', waardoor het bovenaan stond in de lijst met meest getwitterde berichten.

Of vraag het eens aan Mary Bale, de vrouw uit Groot-Brittannië die katten vermoordde en in vuilnisbakken dumpte. Zij werd ontmaskerd door 4Chan, waarna ze werd bestookt met duizenden scheld- en dreigtelefoons, zowel thuis als op haar werk. Uiteindelijk moest ze onderduiken.

Of vraag het aan Apple-aandeelhouders. Toen 4Chan het nieuws verspreidde dat Steve Jobs aan een hartaanval was gestorven, gingen Apple-aandelen in vrije val. Resultaat: een daling in marktwaarde van een slordige 10 miljard dollar in tien minuten tijd.

Of zoekt u eens ‘Justin Bieber' op in een zoekmachine. De kans dat Google zelf ‘syphilis' aanvult is groot, met dank aan 4Chan. En toen het jonge Canadeesje zijn fans vroeg in welk land hij zijn nieuwe wereldtournee moest beginnen, hackten de jongens van 4Chan de verkiezing. Het gekozen land? Noord-Korea. Bieber moest met de staart tussen de benen melden dat hij toch maar niet zou gaan optreden in Noord-Korea.

De website werd opgericht door een jongeman met het pseudoniem ‘Moot'. Hij bereikte al snel een heldenstatus. Lange tijd wist niemand wie hij was, tot hij een paar jaar geleden toch zichzelf bekendmaakte/ontmaskerd werd. Logisch, want Christopher Poole wilde een eigen bedrijfje oprichten en kon publiciteit gebruiken. Poole was, zo bleek, amper vijftien toen hij de site op poten zette. Hij woonde bij zijn moeder in New York, en zij wist van niks.Heel wat Harry Potter-fans leerden 4Chan kennen toen het laatste boek uitkwam. Groepjes 4Channers reden met megafoons langs boekenwinkels om het einde van het boek te verklappen.

Op het forum werd ook Caturday verzonnen: elke zaterdag werd een foto van een kat gepost met een grappig tekstje erbij. De afgeleide website van de lolcats, icanhascheezburger.com, werd verkocht voor 2 miljoen dollar.

Hun laatste idee is Pedobear, een valse mascotte voor pedofielen. Politieagenten die niet op de hoogte waren van de grap, waarschuwden de bevolking voor de Pedobear. Volgens Poole horen de meeste acties van 4Chan thuis in ‘blaffen maar niet bijten'.

Bron(nen):   De Standaard