Houd de internetdief

Op internet wordt gestolen als de raven. Vooral de diefstal van film en muziek (downloaden heet dat dan) kent een enorme omvang en hele beroepsgroepen die vroeger fortuin vergaarden dankzij respectering van het intellectuele eigendom zijn nu bijkans brodeloos - denk aan filmers en muzikanten.
Wetgevers trachten hier paal en perk aan te stellen en alle ogen zijn op dit moment gericht op Frankrijk. Daar is een strenge anti-piratenwet van kracht gegaan en op naleving wordt strikt toegekeken. Je hebt het agentschap Hadopi dat aan het ministerie van Cultuur in Parijs rapporteert. Iedereen in Frankrijk is nu bedacht op de Hadopi-politie. 
De jacht op de piraten is geopend na een heftige lobby van de film- en muziek-industrie die jaarlijks circa 700 miljoen euro misliepen. 
Wie gratis andermans muziek binnehaalt, loopt nu de kans een mail te krijgen met de boodschap dat ie is betrapt. En dreigt voorgoed van het web te worden verwijderd, wat in deze tijd natuurlijk een loodzware straf is. 
Vanuit allerlei landen wordt nieuwsgierig gekeken naar de resultaten in Frankrijk. Valt het tij nog te keren? Of is het begrip 'intellectueel eigendom' zo langzaamaan een hol begrip geworden?

Bron(nen):   The Wall Street Journal