(Update) Iconische foto. Geënsceneerd of toch niet?

In Nederland zijn er voetbalrellen. In Canada zijn er wel eens rellen tussen ijshockysupporters. Zoals woensdagavond in Vancouver toen de supporters van de Vancouver Canucks tegenover fans van de Boston Bruins (de winnaars) kwamen te staan. Maar deze foto van het (nog) onbekende stel temidden van de ME trok de meeste aandacht. Hij ging via nieuwsmedia, Facebook en Twitter de hele wereld over.
Het kan niet anders dan dat de foto is gefotoshopt, of in scène is gezet, was over het algemeen de reactie. ‘Het bewijs’ daarvoor werd geleverd door een foto gemaakt vanaf een dak (foto 2). Daarop staan naast het stel nog drie andere mensen.
The Atlantic Wire spoorde de fotograaf, Richard Liam, op. Hij zegt niet te willen speculeren, maar volgens hem was het geen opzet, daarvoor was er teveel chaos: politiehonden, traangas, bereden politie, “en die was heus niet in de stemming om een paar mensen hun gang te laten gaan iets in scène te zetten”. De fotograaf vermoedt dat de vrouw gewond is.
Dus geen geënsceneerde kus. En ook geen wellustig Canadees stel dat opgewonden raakt van traangas en oproerpolitie.
Maar lagen ze nu echt te kussen?

Volgens een getuige niet. Hij vertelde de Vancouver Sun wat hij zag vanaf het dak van een parkeergarage: 'De twee probeerden bij elkaar te blijven toen de voorste linie ME-agenten oprukte. ‘Ze werden onder de voet gelopen. ‘Het meisje viel met haar hoofd tegen de stoep en haar vriend viel gedeeltelijk bovenop haar. Ze had zichtbaar pijn en huilde. Maar twee agenten schoven hen opzij en gingen verder. Omstanders keken om er zeker van te zijn dat ze oké was.”
Australische media hebben de man op de foto geïdentificeerd als Scott Jones, een 29-jarige student die in Vancouver woont. De vrouw, is zijn vriendin Alex Thomas, een Canadese.

  

 
 

Bron(nen):   The Atlantic   Vancouver Sun