‘De publieke omroep is te links’

De publieke omroep is te links en grijpt te veel terug op bekende gezichten. Dat stelt Mathieu Weggeman, lid van de Raad voor Cultuur, het belangrijkste adviesorgaan voor de regering op het gebied van kunst en cultuur in het Nederlands Dagblad. ‘Er is sprake van een gebrek aan pluriformiteit en talentontwikkeling. Daardoor loopt de publieke omroep het risico te verworden tot eenheidsworst’. ‘Bij de koffieautomaat wordt ’s ochtends gepraat over wat er in De Wereld Draait Door (VARA) en bij Pauw & Witteman (VARA) is besproken. Alleen PowNews vertegenwoordigde het afgelopen televisieseizoen een ander geluid.’ De publieke omroep houdt volgens Weggeman ook te veel vast aan oude namen. Dat wordt geïllustreerd door de keuze om Paul Witteman een nieuw programma over klassieke muziek te laten presenteren. ‘De publieke omroep grijpt steeds terug op het old boys network.’ In maart adviseert de Raad van Cultuur wat zij vindt van de publieke omroep

45 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  ‘Hilversum’ is een gesloten wereldje waar vriendendiensten de cultuur bepalen. Hoe cliché het ook klinkt, het is inteelt.

 2. Jannie Ooms

  Dat de publieke omroep uit een ‘old boys’ netwerk bestaat, lijkt me duidelijk. Ik zag zelfs het fossiel Mart Smeets weer terug tijdens het WK. En Paul Witteman, een vakman, maar echt te lang gebleven, krijgt ook weer een eigen programmaatje.

  Dat de publieke omroep wat linkser is dan de commerciële zenders vind ik prima. Aan mij de keuze.

  De commerciëlen zijn er voor de poen en zorgen met plat vermaak dat het volk rustig blijft. De publieken geven kritische duiding: soms links, soms neutraal, soms rechts. Vervolgens vorm ik mijn eigen mening.

 3. Prikker

  Helemaal eens met de inhoud van het artikel, alleen niet met de titel.

 4. Paulraw

  Niet te links ,maar te (vooral)PvdA en ook wat GL.
  Toen de SP moest worden opgeruimd ,want teveel stemmengroei waren de zetbaasjes van DWDD maar wat graag bereid hier wat destructief werk te verrichten.

 5. Desperanto

  Noem ze dan eens op al die linkse omroepen en programma’s. En zet dat eens af tegen alle niet linkse omroepen en programma’s.
  Weer dat rechtse gelul. Rechts is pas tevreden als het kleine beetje links geluid dat er nog over is wordt gedempt. En en passant natuurlijk de publieke omroep nog verder wordt beknot.

  • Paulraw

   Desperanto ,zie ook reactie van vogelbeest.
   De linkse praters zijn in het echt rechts want zeer ordinaire zakkenvullers(Nieuwkerk etc )
   Maar de partij die altijd in de regering zit en niet wil bezuinigen op de PO is (in naam ) links,dus men spreekt het woord van de PvdA ,nodigt bovenmatig vaak PvdA -lui uit voor populaire programma’s ,zo is de cirkel weer rond en bedient men elkaars belangen.
   Als de VVD de PO een stijgend budget in het vooruitzicht zou gaan stellen opeens ,moest je eens zien hoe snel men opeens tot het inzicht zou komen dat er ook voor ´het rechtse geluid plaats moet zijn´…

   Is denk ik ook de reden dat men de SP zo graag neerhaalt bij de PO.
   Die is pas echt voor het hakken in de bovenmatige salariëring daar bij de PO.

   Dus een links-rechts vergelijking ligt m.i. genuanceerder.

   (in antwoord op Desperanto)
   • Zonnestraaltje

    Hoe slim van de VVD om de PvdA de hete kolen uit het vuur te laten halen. Beter dan Paars.

    (in antwoord op Paulraw)
   • Desperanto

    De PvdA altijd in de regering? Da’s een grapje zeker.
    En de PvdA links? Een nog groter grapje.
    Is er geen rechts geluid bij de PO? Wat doen Powned en Wakker Nederland dan? Die zijn er toch voor het rechtse geluid.
    De Vara nodigt vnl linkse mensen uit (toch zie ik buitensporig vaak die rechtse bretel en die corpsbal bij DWDD). Nou en? Dat is toch hun bestaansreden. Je kunt het toch de Vara niet verwijten dat andere omroepen hun taken niet meer serieus nemen? Of dat de Vara een aantal spraakmakende programma’s maakt. Een mooie taak voor de andere omroepen om dat ook te doen.

    (in antwoord op Paulraw)
    • Kopje thee

     Ook in uw reactie lees ik veel cliché’s over wat links en rechts zou zijn; links heten ‘mensen’ en rechts zijn ‘bretel’ en ‘corpsbal’. Rechts heeft wat mij betreft ook een van de laatste echt erudiete politici geleverd, namelijk de verguisde Bolkestein – lees eens een van zijn boeken en je ziet meteen met wat voor lichtgewichten we tegenwoordig van doen hebben (aan beide zijden van het spectrum).
     Vara zou ik verre van spraakmakend noemen. Het is de na-praat omroep. VPRO daarentegen, ja, dät is andere koek.

     (in antwoord op Desperanto)
   • Le_bon_sauvage

    U denkt dat Wilders gaat aanschuiven bij DWDD of P&W? Als je niet in de redactie zit wordt oordelen moeilijk. En Cohen is bij DWDD en Nieuwsuur met de grond gelijk gemaakt, wat mede geleid heeft tot Rutte 1.

    Jazeker er zijn mensen bij de PO die bovenmatig verdienen en zichzelf in stand houden, maar zie het eens in proportie. Als NN 200 miljoen bonus voor beursgang wil uitdelen is dat ok, maar dat is ook uw en mijn geld, via pensioenfondsen en de ING. De scheiding publiek/privaat wordt te scherp getrokken en de verhouding is zoek. Publiek wordt iedere cent onder vergrootglas gelegd, terwijl privaat voor miljarden gefraudeerd of slecht besteed wordt. Dat zorgt voor nare bijsmaak aan iedere discussie over collectieve uitgaven.

    (in antwoord op Paulraw)
 6. Vogelbeest

  De publieke omroep vult zijn zakken uitgebreid met behulp van subsidies. De linkse partijen verstrekken subsidies.

  Echt rechtste politieke partijen hebben we niet in Nederland, maar de minst linkse (VVD) wil de subsidies op de publieke omroep flink terugschroeven. Het is dus in het belang van de publieke omroep dat “links” aan de macht is.
  Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.

  • marianne martens

   De boeren krijgen toeslagen als ze een camping willen beginnen etc, de multinationals krijgen subsidie voor onderzoek ( bv Verhagen ), Schiphol krijgt subsidie voor werkgelegenheid ( BNP laag ), Bewoners in Bergen in Noord- Holland aan de Eeuwige Laan krijgen hypotheekaftrek, zo ook alle huizen in het Gooi, Wassenaar en Bloemendaal etc.
   De Publieke Omroep breng cultuur, muziek en documentaires, dan maar links. De commercielen “zum kotsen”, na iedere 5 minuten reclameblokken. Nietszeggende lege programma’s, net zo leeg als het begrip links en rechts.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Vogelbeest

    Hoogdravende cultuur, zoals “boer zoekt vrouw”?
    1 net met ballet, klassieke muziek en staatspropaganda is voldoende.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     Met hoogdravend zegt u al dat u er helemaal niets van wilt begrijpen en zal begrijpen.U gedraagt als een hautaine adolescent.
     Nee, u heeft vast genoten van de laatste maanden, sport, sport, sport, leegte, leegte, leegte.

     (in antwoord op Vogelbeest)
 7. kletsmajoor

  De Publieke Omroep (PO) stamt nog uit de tijd van de verzuiling waarin elke zuil zijn eigen politieke interpretatie van de wereld overeind probeerde te houden. Behalve de linkse zuil (m.n. Vara, VPRO) zijn de andere omroepen ermee gestopt hun zuil te bedienen met gekleurde journalistiek en infotainment (met PowNed als (kleine) uitzondering). Vandaar al 20 jaar de terechte klacht dat de PO te links is. Maar zolang de PO min of meer die zuilenstructuur houdt, hoef je niet veel verandering te verwachten. Mijn oplossing: de hele PO privatiseren. Het is prima om een bepaald publiek te bedienen maar dan wel van je zelfverdiende centjes.

  • Jannie Ooms

   Als ik het zo lees, valt het nogal mee. Alleen de VARA en VPRO staan echt voor het linkse en maatschappijkritische geluid. En nu ik erover nadenk vind ik ook POWNED links.

   De andere omroepen zijn óf op levensbeschouwelijke grondslag (o.a. KRO, EO, NCRV) óf neutraal. Ik zou bijvoorbeeld MAX en de TROS niet snel links noemen.

   U stelt voor om de publieke omroep te privatiseren. Ik hoop echt dat dat ons bespaard zal blijven. Het zou betekenen dat alles ook daar om geld gaat draaien en we er drie extra RTL zenders bij krijgen. Dat wilt u vast ook niet.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • Zonnestraaltje

    weinig links aan Powned (TMG) spreekbuis van de PVV, VVD

    trouwens,er zijn al meer dan genoeg private partijen.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
   • kletsmajoor

    Ook bij de PO draait alles om geld, anders kunnen ze geen programma’s maken. Ze halen naast de overheidsbijdrage ook nog eens reclame- en sponsorgeld binnen dus het zijn deels al commerciële omroepen. Ze zenden ook nu al grotendeels hetzelfde soort programma’s uit als de commerciëlen. Als ze helemaal geprivatiseerd worden, verliezen ze de overheidsbijdrage en hebben ze minder financiële ruimte om hun politieke voorkeuren te propageren. Dan moeten de politieke partijen zulke programma’s sponsoren en dat geeft duidelijkheid en een gelijk speelveld. (Bijvoorbeeld: DWDD: Dit programma is mogelijk gemaakt door: PvdA, GroenLinks en GreenPeace.)

    PS: Waarom vind je PowNed links?

    (in antwoord op Jannie Ooms)
 8. Meester Proper

  Zeer terechte kritiek. De PO is een propagandamachine voor links gedachtegoed geworden, de helft van de Nederlands bevolking is rechts maar hun stem wordt volkomen genegeerd op de drie staatszenders.
  Wat mij betreft breken ze het hele publieke bestel af en houden we één staatszender over met documentaires en nieuws. Meer heeft een democratie niet nodig.

 9. AAFJE

  Wat een gezeur over “linkse” of “rechtse” televisieprogramma’s. Als een programma je niet bevalt, zet dan de tv uit of schakel over naar een andere zender. Als niemand meer naar DWDD kijkt, is het snel afgelopen met dit programma.
  Ons bestel is inderdaad ontstaan vanuit de verzuiling (zie ook kletsmajoor) en dit is, naar mijn mening, totaal achterhaalt.

 10. Dead Silence

  De publieke omroep is gutmenschtelevisie, weg-met-ons propaganda, terwijl men zelf van gekkigheid niet meer weet hoe men eigen zak moet vullen.

 11. Hannes

  Natuurlijk Mathieu Weggeman heeft volkomen gelijk.
  Een “Rechts opvulling” zou veel beter passen tussen de reclameblokken.
  Samen met minder informatie en meer vermaak.

  Ik zou zeggen neem een voorbeeld aan de commerciële omroepen, die snappen hoe het moet.

  Neem geen enkel risico om adverteerders af te schrikken.
  Meer zielige zeehondjes en Peter R. de Vries, meer oranje…..

 12. Meester Proper

  Zeer terechte kritiek. De PO is een propagandamachine voor links gedachtegoed geworden, de helft van de Nederlands bevolking is rechts maar hun stem wordt volkomen genegeerd op de drie staatszenders.
  Wat mij betreft breken ze het hele publieke bestel af en houden we één staatszender over met documentaires en nieuws. Meer heeft een democratie niet nodig..

 13. Le_bon_sauvage

  Is er ook een linkje naar de bron, of een rapport? Wil wel weten hoe “links” (danwel “rechts”) hier geoperationaliseerd is. Is allemaal natte vinger werk dit en persoonlijke mening van Weggener. Plus er worden weer verschillende discussies op 1 hoop gegooid.

  Opsporing Verzocht (avro), Boer zkt Vrouw (kro), Opgelicht (tros), typisch linkse programma’s inderdaad. Sport (npo) = links? Hokjesgeest is dodelijk. Wat vindt Weggeman van Ali B op Volle Toeren?

  Eenheidsworst? De PO is een walhalla van diversiteit en vernieuwing vergeleken bij commerciele zenders. Eenvormigheid en herkenbaarheid verkopen immers het best. Linda de Mol en Wendy van Dijk zitten al decennia bij RTL, zijn er praktisch mee getrouwd, kraait geen haan naar. Old girls network.

  Als rechtser en “ander geluid” betekent meer Powned, dan mogen ze het in hun *** steken. Nog meer puberale afzeik tv., net wat we nodig hebben.

  Gisteravond 2doc Dirty Wars gezien, is natuurlijk linkse anti-VS propaganda volgens de one-liner reaguurders, maar ben dan toch blij dat er een VPRO bestaat.

  De overheid is er om het kwetsbare te beschermen, niet om het populaire uit te venten. Het beste zou zijn de PO te reduceren tot 2 kanalen: 1 met kwalitatieve info/debat/cultuur, en 1 met maatschappelijk relevante entertainment Dit zal wel specifiek zijn, maar niet exclusief. Gooi voetbal eruit en hervorm omroepstructuur verder, scheelt bak met geld, kun je mooie dingen mee doen.

 14. Burgermans

  De PO is inderdaad een propagandazender van linkse denkbeelden geworden. Al die linkse omroepen kunnen probleemloos afgeschaft en vervangen worden door en één a-politieke staatszender.

  • marianne martens

   Wat een onzin schrijft u met andere woorden een a- politieke staatszender kan wel. Kritisch vermogen wordt verward met links,Neuzelende zakenzenders worden verward met rechts.Rechts- links, voor- achter, allemaal termen waar je niets mee kunt. Er zijn veel burgermannen en vrouwen kritisch of is dat ook al ernstig.Door 2 woorden te gebruiken hoef je niet na te denken

   (in antwoord op Burgermans)
 15. Hans H

  Ha, de eindelijk worden de streken van die vermaledijde publieke omroep aan de kaak gesteld, Dat linkse broeinest van graaiers en Wildershaters.
  Spekkie voor het bekkie voor de zichzelf rechts noemende sukkels die op dit forum hun habitat hebben gevonden. Eindelijk mogen ze meeraaskallen op een deuntje dat dit keer door de overheid lijkt te zijn gecomponeerd. Een kleine bloemlezing van de wijsheden die hieronder worden uitgekraamd:
  -propagandazender van linkse denkbeelden
  -gutmenschtelevisie, weg-met-ons propaganda
  -de linkse praters zijn in het echt rechts want zeer ordinaire zakkenvullers

  Gelijk hebben jullie, op weg naar 24 u/pd Po Ned

  • marianne martens

   gebruikt u misschien middelen, begrijp er niets van, u gebruikt ook steeds het woord” links”. Links bestaat niet meer of te wel bedoelt u dat mensen die gewoon kritisch zijn. links zijn? Neen, ga naar de andere zenders op andere kanalen van Nederland/Luxemburg? Daar wordt de mens als een kneedbare pop beschouwd of te wel een gans die een trechter in zijn bek krijgt om paté de foi gras te produceren voor het gepeupel.

   (in antwoord op Hans H)
   • Hans H

    Ik denk dat u mijn comment niet helemaal hebt begrepen

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     U heeft mijn vraag niet begrepen:” uw verhaal begrijp ik niet, het is nogal doorheen geschoteld als het ware verwarrend.Het is wel dwars door alles te begrijpen, u gaat helemaal los op links terwijl links net zoals rechts volstrekt lege woooooooooorden zijn.Denk toch een beetje na, kritisch vermogen, weinig mensen zijn hiermee begiftigd zijn niet links maar kritisch en denken na over hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

     (in antwoord op Hans H)
    • marianne martens

     gisteren er overheen gelezen, mijn excuses voor deze ” faux pas “.

     (in antwoord op Hans H)
  • kletsmajoor

   Je hebt helemaal gelijk Hans. We zullen in het vervolg nederig wachten tot jouw superieure bijdragen ons pad zullen verlichten.

   PS: De groeten aan je neef Kim Jong-un. Die begrijpt net als jij tenminste hoe je mensen met birdbrains moet aanpakken.

   (in antwoord op Hans H)
 16. Kopje thee

  Met links-rechts kan ik weinig. Maar dat er sprake is van een old boys network, in de meest letterlijke zin des woords, staat buiten kijf.

 17. Matt Grent

  Ik bel morgen ff met de VARA, registreer me gelijk als lid. Eindelijk een duidelijk linkse omroep. Zal es tijd worden tussen als het rechtse geleuter, gegraai en achterbakse wiebeltjesklap van de laatste 10 jaar.

 18. Burgermans

  Afschaffen,dat linkse broeinest.Het is een gotspe dat er van ons eigen belastinggeld voortdurend linkse propaganda over ons burgers wordt uitgestort.

  • marianne martens

   burgermans er is voor u als individu ook al heel veel betaald van “onze” belastinggelden b.v lagere school,lbo, schriftelijke cursussen, wegen, voetpaden, zwemles, prikjes, huur- of woonhuis, straks, ws is het door uw soort al afgeschaft, ondersteunende diensten om het minst leefbare weer leefbaar te maken etc etc etc etc. Mensen die kritisch kunnen denken, uit onderzoek is gebleken waar in een maatschappij veel aan
   cultuur en opleiding en zorg wordt gedaan, behoorlijk wat belasting betalen, het meest tevreden zijn. Gaat u vooral maar ‘s nachts naar de commercieels kijken en laat de bagger tot u komen.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Alles liever dan die linkse bagger die er met mijn belastinggeld wordt gemaakt. Het is natuurlijk schandalig dat er voortdurend linkse propaganda over de onderklasse wordt uitgestort op de drie staatszenders.

    (in antwoord op marianne martens)
    • Allard

     Jij betaalt helemaal geen belasting Henk! Ga nu maar eens aan het werk in plaats van aan een uitkering te trekken jij luie PVV’er. Neem dat luie wijf Ingrid ook maar direct mee.

     (in antwoord op Burgermans)
 19. Allard

  PowNews is PVV-tokkie tv.

Reacties niet toegestaan